Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

9 septembrie, 2016 10:00 pm - 10 septembrie, 2016 3:00 am

Detalii

Începere:
9 septembrie, 2016 10:00 pm
Se termină:
10 septembrie, 2016 3:00 am
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , , ,
Sit web:
www.facebook.com/events/616764115169353/

Locație

Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea Str. Griviței
Oradea, Bihor România
+ Harta Google
Telefon:
+40-259-435.835
Sit web:

E.T.C. și Kinopedia propun o perindare prin lumea spiritelor, de care ne-am înstrăinat și cu care ar trebui să luăm din nou contact dacă e să-i dăm crezare lui Malraux, care spunea că secolul al XXI-lea va fi spiritual sau nu va fi deloc. În același timp, de la Jung încoace, universul acesta n-ar mai trebui să ne sperie atât de tare, pentru că e cartografiat din ce în ce mai amănunțit.

„Sen to Chihiro no kamikakushi” (sau „Spirited Away” cum e cunoscut în lumea occidentală) este una dintre capodoperele maestrului animator nipon Hayao Miyazaki. Despre regizor, unii spun că ar fi Walt Disney-ul Japoniei, dar mie mi se pare insuficient și nu cred că atât din cauza exotismului culturii țării Soarelui răsare, cât pentru profunzimile psihicului în care autorul se cufundă, păstrând totuși accesibilitatea față de toate categoriile de vârstă. Universurile fantastice ale lui Miyazaki sunt nici mai mult, nici mai puțin decât universul inconștientului colectiv, populat de figurile arhetipale de care vorbește Jung.

În a doua parte a serii vom continua explorarea universului fantasmatic japonez cu o altă capodoperă, „Ugetsu monogatari”, în care împletirea dintre planul material și cel spiritual e mult mai subtil construită de regizorul Kenji Mizoguchi. Pelicula niponă ne arată cum obsesiile omului care uită să trăiască echilbrat și să se ferească de demonii propriului psihic ajung să se materializeze în forme pe care nu le mai poate distinge de planul material și care tocmai de aceea sunt extrem de periculoase.

21:00 – Sen to Chihiro no kamikakushi (2001), se scurge magic în 125 de minute, în japoneză cu subtitrări în română (vezi trailer AICI).
23:30 – Ugetsu monogatari (1953), ne poartă pe cărări fantomatice preț de 96 de minute, în japoneză cu subtitrări în română (vezi trailer AICI).

Informații preluate de AICI