Urgenţele stomatologice şi evitarea acestora
Sănătatea cavităţii orale este foarte importantă în menţinerea echilibrului întregului organism. O dantură incompletă sau o ocluzie incorectă vor genera în timp complicaţii, astfel că devine obligatorie intervenţia la timp a medicilor specialişti, în vederea aplicării tratamentelor şi procedurilor necesare în redarea funcţionalităţii orale normale.
Ce înseamnă urgenţele stomatologice?
Cavitatea orală reprezintă un sistem foarte elaborat, compus din părţi esenţiale în buna funcţionare a acesteia, de la gingii şi dantură, până la oasele şi articulaţiile maxilare. Oricare dintre acestea poate genera, la un moment dat, contexte care pot produce disfuncţionalităţi, tocmai din acest motiv, prevenţia devenind obligatorie, respectiv efectuarea de controale stomatologice regulate.
Cu toate acestea, oricând se pot ivi urgente stomatologice, cavitatea orală fiind extrem de complexă şi solicitată. Vei face un control stomatologic de urgenţă atunci când sesizezi disconfort la nivel dentar la contactul cu rece sau cald, atunci când gingia este foarte inflamată sau sângerează, dacă s-a fisurat un dinte, s-a modificat ocluzia, a apărut un abces sau s-a desprins o plombă, se resimt dureri la nivelul articulaţiilor maxilare sau înspre zona gâtului şi urechilor.
Cum evităm urgenţele stomatologice?
Cea mai eficientă modalitate prin care diminuăm riscul de a manifesta urgente stomatologice este prevenţia, un control efectuat la şase luni având rolul de a depista eventualele modificări survenite la nivelul danturii şi gingiilor. Tot o măsură de prevenţie este considerată intervenţia timpurie asupra posturii dinţilor.
O dentiţie incorect aliniată conduce în timp la apariţia complicaţiilor. Cariile se vor instala cu uşurinţă, fiind dificilă efectuarea unui periaj corect, masticaţia nu se va efectua corect şi complet, fapt ce va genera probleme la nivelul sistemului digestiv. De asemenea, o aliniere incorectă va genera riscul fisurării dinţilor şi apariţiei durerilor la nivelul articulaţiilor maxilare. Restabilind alinierea corectă şi benefică a dinţilor, se va reduce semnificativ riscul apariţiei acestor probleme şi se va reda aspectul plăcut al zâmbetului.
Aparatul dentar, soluţia cea mai eficientă pentru alinierea dentară
Ortodonţia este acea ramură a medicinei dentare care vizează diagnosticarea şi tratarea anomaliilor dento-maxilare. Medicul ortodont este cel care în urma investigaţiilor efectuate, va stabili necesitatea intervenţie pe acest palier, recomandând purtarea unui aparat dentar în vederea îndreptării poziţiei dinţilor şi reglării ocluziei, adică a rapoartelor dintre maxilar şi mandibulă.
Un aparat dentar reprezintă un sistem care aplică forţă asupra dinţilor, cu scopul deplasării acestora pentru a se poziţiona într-o postură corectă, acţionând implicit şi asupra ocluziei. Aplicat de timpuriu, în cazul copiilor, aparatul dentar va ajuta şi la eliminarea problemelor generate de obiceiurile vicioase specifice primilor ani de viaţă, cum ar fi suptul degetului, muşcarea buzei inferioare sau poziţia incorectă a limbii în cavitatea bucală. Se acţionează astfel atât asupra ocluziei, cât şi asupra abilităţii de a rosti corect sunetele.
Se poate opta pentru aparate dentare fixe sau mobile, medicul ortodont decizând care alternativă va fi mai eficientă, în funcţie de contextul pacientului. Aparatul dentar este foarte eficient la copii, însă poate fi aplicat la orice vârstă, atâta timp cât dinţii sunt sănătoşi şi starea generală a pacientului permite acţiunea caracteristică aparatului dentar.
Pentru a evita confruntarea cu diverse urgențe stomatologice, asigură-te că vizitezi cabinetul medicului stomatolog o dată la 6 luni, pentru a putea depista și trata din timp eventualele afecțiuni ce pot apărea.