Soarele și Luna aduse de Greuceanu

de |

Încă din vremea în care omul era o ființă nu demult răsărită pe acest pământ, povești sub toate formele i-au deschis căi de acces spre explorarea lumii. Chiar și în zilele noastre, rasa umană se poate proclama o veritabilă devoratoare de povești. Cei mai mici dintre noi sunt purtați în acest univers tocmai pentru a-și dezvolta gândirea magică și pentru a descoperi aspecte importante ale lumii noastre prin prisma miraculosului. Cea de-a treia ediție a Festivalului de teatru pentru copii Arcadia este o ocazie perfectă pentru a retrăi farmecul poveștilor. În data de 5 Iunie 2016 a avut loc spectacolul Greuceanu prezentat de Trupa Marionete a Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad.

Piesa de teatru este o adaptare realizată de Gabriel Apostol, de asemena, regizorul spectacolului, după basmul Greuceanu, cules de Petre Ispirescu. Eroul de poveste se aventurează în necunoscut pentru a readuce luna și soarele pe cer, luptând împotriva unor zmei fioroși, atât prin forță cât și prin istețime. Celebra miză pentru reușita voinicului este fata de împărat și jumătate din împărăție.

Personajele sunt păpușile însuflețite de actorii Teatrului Clasic « Ioan Slavici » : Oana Iurcu, Loredana Alexandrescu, Lăcrimioara Szlanko, Mircea Moș, Sorin Dorobanțu și Ion Iurcu. Cu toate acestea, în momentul în care este vorba despre o luptă spectaculoasă dintre Greuceanu și zmei, actorii se arată în carne și oase, luând înfățișarea personajelor pe care le reprezintă. Povestea se desfășoară într-o lume miniaturală. Scenografa Oltea-Clara Darângă transformă spațiul fabulos într-un decor atractiv și plin de culoare. Atmosfera de basm este îmbogățită de muzica semnată de Dan Bălan.

Cei mici au savurat încântați lumea care a prins contur sub ochii lor și s-au destins prin râsete și chicoteli la fiecare moment hazliu. Ne bucurăm, așadar, că orașul nostru găzduiește astfel de evenimente deoarece atât copiii cât și adulții au ocazia de a explora universul teatral în toate formele lui.

Fotografii realizate de Andreea Cosma