Sieranevada – propunerea României la Premiile Oscar

de |

Vineri, 9 septembrie 2016, premiera de gală a filmului „Sieranevada” de Cristi Puiu a reunit numeroși cinefili dornici să afle cum se prezintă propunerea României la Premiile Oscar. „Sieranevada”, cel de-al patrulea lung-metraj semnat de Cristi Puiu, a fost, de asemenea, nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, fiind primit cu brațele deschise atât de câtre critici cât și de către public.

„Acțiunea din „SIERANEVADA” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor” – sursă text AICI.

„Sieranevada” este un film care oglindește cu fidelitate dilemele și altercațiile răsărite din spatele draperiei de forfotă specifică vieții cotidiene de familie. Dincolo de înghesuiala provocată de supraaglomerarea unui apartament obișnuit, de ușile deschise și închise la nesfărșit, de farfuriile trântite în grabă și de agitația motivată de întârzierea preotului, se înfiripă întrebări și probleme care macină zi de zi sufletele oamenilor ca mine, ca tine, ca noi toți. Unii vorbesc despre „informațiile oficiale”, despre cât de mult ar trebui să ne încredem în ele și despre frică, alții se confruntă sub umbrela conflictului dintre generații și regimuri politice (Era mai bine sau mai rău pe vremea comunismului?), câțiva gravitează în jurul relațiilor conjugale cu marile lor impasuri, dar toți trec la un moment dat prin fața obiectivului camerei de filmat care (părând ea însăși un personaj) supraveghează discret oamenii din fiecare încăpere a apartamentului.

Filmul este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films, cu regia și scenariul realizate de Cristi Puiu și avându-i în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Bogdan Dumitrache, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu. Imaginea este semnată de Barbu Bălășoiu, de sunet s-au ocupat Jean Paul Bernard, Filip Mureșan și Christophe Vintrignier, de costume, Maria Pitea, iar de machiaj, Mojca Gorogranc Petrushevska. Montajul a fost realizat de către Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi, scenografia, de Cristina Barbu, în timp ce producătorul este Anca Puiu.

În urma proiecției, actorii Mimi Brănescu și Ana Ciontea au răspuns cu naturalețe și sinceritate întrebărilor publicului, creând o atmosferă caldă, potrivită pentru a arunca o privire în culisele cinematografiei românești.

Dorim mult succes filmului „Sieranevada” și așteptăm cu nerăbdare și alte astfel de evenimente care să adauge un plus de vitalitate vieții culturale orădene!

Sursă foto AICI

Articol scris de Andreea Lupu