de |

„Frați de cântec” – la Moszkva Cafe, proiecție urmată de o sesiune Q&A cu protagonistul filmului  Attila Szabó membru al formației Csík  Zenekar.

Miercuri, 9 noiembrie de la ora 20:00, Moszkva Cafe vă invită să vizionați „Frați de cântec” (Balász Lévai, 2015, Ungaria România, 77’), un film despre muzică și felul în care aceasta este, de multe ori, o punte între generații și culturi. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu Attila Szabó, membrul formației Csík Zenekar și protagonistul filmului.

proiectie_kinedok_oradea_frati_de_cantec_1

Attila Szabó este muzician și profesor de muzică. A inceput să cânte la vioară la vârsta de 6 ani și la 13 ani a început să învețe să cânte la chitară în mod autodidact.

Din 1995, este membru al bine cunoscutei formații din Ungaria, Csík  Zenekar. De-a lungul carierei sale a obținut mai multe premii, printre care:

  • 2007: premiul Fonogram
  • 2009: premiul Magyar Örökség
  • 2010: Premiul Prima Primissima
  • 2013: Premiul Kossuth
  • 2014: Eger Díszpolgára

Synopsis: Un interpret de muzică folk se recuperează după un accident de mașină aproape mortal. Între timp, compune un cover după un pop icon proaspăt ieșit de la dezintoxicare, inserând un motiv al unei trupe românești de muzică folk și transformând-o astfel în cel mai mare succes cântec din ultimul deceniu în Ungaria.

Quimby este o cunoscută formație de rock alternativ din Ungaria. În 2003, aceasta a luat o pauză când Tibor Kiss, solistul și textierul trupei, a stat la dezintoxicare mai bine de un an. După ce și-a revenit, Kiss a compus una dintre cele mai emblematice melodii ale trupei, Broken Glass Paradise, despre experiențele sale din timpul dezintoxicării. Piesa nu a devenit însă un succes imediat. Câțiva ani mai târziu, Csík Band a decis să facă un cover, făcând melodia mai populară decât și-ar fi putut  închipui cineva. Amândouă formațiile – atât Quimby cât și Csik – se află la o răscruce, iar poveștile lor se unesc în acest cântec emblematic.

Moszkva Cafe vă invită să vizionați ultimele trei filme din seria KineDok powered by One World Romania, după următorul program:

  • 09.11.2016 20:00 Frați de cântec
  • 27.11.2016 20:00 6 grade
  • 04.12.2016 20:00 Tatăl meu, bancherul

Proiecție KineDok Oradea: Frați de cântec

ORGANIZATOR și PARTENER LOCAL: Moszkva Café, Maia pe film

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: kinedok.net | oneworld.ro

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia)

CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul National Al Cinematografiei

PARTENER DIGITAL: Canopy