Operă la FITO 2016

de |

Un moment distinct al celei de-a treia zi a Festivalului Internațional de Teatru Oradea a fost opera Bal Mascat de Giuseppe Verdi. Spectacolul Operei Naționale Cluj-Napoca, o producție Opera 2001, a adus la viață cea de-a douăzeci și doua creație a compozitorului italian, sub bagheta maestrului dirijor Gheorghe Victor Dumănescu, adaptarea regiei artistice fiind realizată de Radu Lucaciu.

Pe scenă au urcat artiști valoroși care au revitalizat spiritul clasic printr-un lirism deosebit. Distribuția formată din Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Lăcrimioara Cristescu, Andrada Ioana Roșu, Oana Trîmbițaș, Horaţiu Ruşti, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Pop și Andrei Şofron a fost acompaniată de Corul și Orchestra Națională Română din Cluj Napoca, dirijorul corului fiind Doru Felecan.

Interpreții au transpus într-un festin muzical povestea tragică a contelui Warwick care, captiv în mrejele iubirii, își trădează cel mai bun prieten de a cărui soție s-a îndrăgostit iremediabil. Deși i se prevestește moartea, Riccardo alege să ia în derâdere cuvintele vrăjitoarei, fără să intuiască întorsătura pe care o va lua situația. Frumoasa Amelia, soția lui Renato, reușește să rămână pură, în ciuda pasiunii pe care i-o împărtășește contelui. În fundalul acestui triunghi conjugal, se desfășoară pregătirile unui complot sângeros. Balul este însă momentul perfect pentru ca toate măștile să se dezintegreze și adevărul să iasă la lumină.

Publicul orădean iubitor de cultură a primit cu brațele deschise acest eveniment inedit, savurând din plin misterele muzicii și intrigile acestei povești medievale despre iubire, prietenie, trădare și adevăr. Festivalul Internațional de Teatru Oradea este în plină desfășurare. Așteptăm cu nerăbdare surprizele pe care ni le pregătește!

Articol scris de Andreea Lupu

Sursă foto AICI