KineDok este un program de distribuție de filme documentare creative inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia, organizat în România de Asociatia One World Romania și în Oradea de Moszkva Cafe și Maia pe film, cei din urmă fiind și „responsabili” pentru proiecția documentarului Frați de cântec, în regia lui Balázs Lévai, din seara de 9 noiembrie.
Filmul Frați de cântec își propune să aducă în atenția publicului și a tinerelor generații muzica populară autohtonă ungurească, fiind prezentată astfel povestea trupei maghiare Csik Band, formație care se identifică cu muzica folk.
Proiecția documentarului a avut loc la Moszkva Café și a fost precedată de o discuție cu Attila Szabo, unul dintre membrii trupei. Acesta cântă la vioară de la vârsta de șase ani și la chitară de la 13 – 14 ani. Attila a urmat o facultate cu dublă specializare, muzică și istorie. Întâlnirea cu muzica populară ungurească a avut loc la vârsta de 20 ani.
Trupa Csik Band, înființată de Csik Janos în 1988, alege melodii pop sau rock, mai puțin cunoscute, ale formațiilor și cântăreților preferați, redându-le viață, încă o dată, prin intermediul cover-urilor. Melodiile sunt combinate cu ritmuri si cântece populare, preluate, în mare parte, din bazinul carpatic. Iar, pentru ca muzica să fie autentică, instrumentele muzicale utilizate sunt specifice acestei zone. Astfel, Csik Band își propune să valorifice tradiția populară, atât pe cea ungurească, cât și pe cea românească, două culturi care au conviețuit pentru secole pe aceste meleaguri, influențându-se reciproc, crescând și dezvoltându-se împreună.
Trupa a atins culmile succesului odată cu lansarea cover-ului pentru melodia trupei rock Quimby, „Broken Glass Paradise”. Această cântare oglindește experiența solistului formației Quimby, Tibor Kiss, din perioada petrecută la dezintoxicare, un moment dificil din viața sa care l-a forțat să pună muzica pe locul doi, să o lase de-o parte pentru o vreme în speranța că se va recupera pentru ca mai apoi să o readucă în viața sa.
Cover-ul melodiei, care încorporează un motiv muzical popular din Transilvania, a devenit extrem de popular, fiind ascultat de peste 15 milioane de oameni. Interpretarea este inspirată din muzica și stilul a două familii româno-ungare din Sâmboieni, cu o lungă tradiție muzicală în spate, și anume: familia Varga și Rostas.
Documentarul, în regia lui Balázs Lévai, urmărește poveștile din spatele melodiei „Broken Glass Paradise” și ale colaborărilor realizate între cele două formații, introducând-ne astfel în culisele scenelor de concert.
Articol scris de Ștefania Buciuman