de |

Pornind de la convingerea lui Platon cum că muzica este educație pentru suflet, „este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos”, ne putem apropia de înțelegerea unui aspect important: muzica șlefuiește personalități, gânduri, emoții și chiar suflete. Bineînțeles, există nenumărate genuri de muzică, cu toate acestea este bine de știut că muzica clasică se regăsește în multe stiluri actuale, precum jazz, rock sau pop.

În Grecia Antică muzica făcea parte din educația copiilor, ea fiind considerată o disciplină importantă pentru fiecare atenian. Ba mai mult, era prezentă la festivaluri, ceremonii, teatru… Însuși cuvântul „musica” vine din mitologia greacă: arta muzelor, fiicele lui Zeus, cele care inspirau activitățile creative și intelectuale. De asemenea, statul ideal gândit de Socrate avea muzica ca parte integrată dintr-un sistem care va conduce înspre crearea unei cetăți ideale. Astfel, acesta considera că muzica îi îndrumă pe tineri să găsească armonie și frumusețe spirituală. Aristotel va numi acest efect, mai târziu, catharsis, „purificarea spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic; (În psihanaliză) Efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trăiri refulate” – sursă definiție AICI.

Muzica clasică, dar nu numai, este folosită și ca formă de terapie, având impact asupra individului care a introdus-o în viața sa, dar și asupra unei societăți. Încă din vremea lui Pitagora se știe că sunetele au o putere vindecătoare, acesta considerându-le a fi purificatoare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Astfel sunetele calde și armonioase ne influențează în mod benefic atunci când ne referim la sănătatea mentală și psihică, dar și când ne referim la construirea unui sistem imunitar mai puternic, de exemplu. Acestea pătrund în fiecare celulă și le fac să tresalte, să vibreze împreună, la unison, să se armonizează.

Chiar dacă este folosită ca terapie sau pur și simplu din plăcere, este bine de reținut faptul că muzica, în special cea clasică, face parte din cultură, iar „cultura reprezintă un motor prin care un popor evoluează, dar și măsura acestei evoluții. Cultura reprezintă un element determinant al calității vieții unei comunități. Prin cultură învățăm arta frumosului și ne dezvoltăm creativitatea, imaginația”.

Până la urmă, cel mai important este să testați singuri efectele benefice ale muzicii, să vă bucurați de ea și, cu puțin curaj, să o introduceți în viața voastră practicând-o, dacă nu faceți deja lucrul acesta.

Pentru luna mai 2017, Fundația Deo Gloria Oradea, prin școala de muzică ProArt, ne pregătește două concerte de muzică clasică în aer liber, cu intrarea liberă. La aceste evenimente muzicale, accesibile tuturor, vor fi abordate de la muzică de film, musicals, simfonii până la arii si coruri din opere celebre.

*Fundația Deo Gloria a luat ființă în primăvara anului 1994, la inițiativa dirijorului Ovidiu Niculaș. Membrii fundației își desfășoară activitatea în Cetatea Oradea, corpul E, etajul 2.