Metamorfozarea lui Orlando

de |

În data de 29 Septembrie, cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, pe scena mobilă din Piața Unirii, publicul iubitor de cultură a avut ocazia să urmărească spectacolul Orlando, în regia Ancăi Bradu, o adaptare a romanului omonim scris de Virginia Woolf, producție a Teatrului Național Csokonai din Debrecen, Ungaria.

Spectacolul este o monodramă cu o structură narativă pe parcursul căreia actrița Sárközi-Nagy Ilona aduce la viață fascinanta poveste a lui Orlando. În romanul său, Virginia Woolf propune o călătorie inedită: începând cu epoca elisabetană, un om străbate sute de ani de istorie și nenumărate transformări, metamorfozându-se din bărbat în femeie și încheindu-și periplul cu anul 1928, perioada contemporană Virginiei Woolf. Rolul acesei experiențe este acela de a demonstra faptul că ființa umană este mult prea complexă pentru a-și putea exploata întregul potențial pe parcursul unei perioade restrânse de timp și în trupul unui singur principiu al dualității universale. Jucând atât naratorul cât și fiecare personaj al cărții, actrița explorează alături de spectatori destinul personajului.Cu toate că de această dată Orlando prinde contur în universul scenic și nu între file, concepția regizorală păstrează cu fidelitate cele mai importante pasaje din roman. Jocul actriței este însoțit de proiecțiile video și dimensiunea muzicală a căror scop este acela de a crea atmosfera necesară poveștii.

În definitiv, spectacolul ne-a reamintit faptul că formele de exprimare artistică sunt interconectate, iar datoria noastră este să le descoperim toate aspectele. Ghid Local Oradea vă reamintește însă că Festivalul Internațional de Teatru Oradea este în plină desfășurare, așadar nu ratați următoarele spectacole!

Articol scris de Andreea Lupu

Sursă foto AICI