Gala Traficantului de Cultură la Toamna Orădeană

de |

Mai este puțin până ce se va da startul la evenimentul cultural din cadrul Toamnei Orădene și anume: Gala Traficantului de Cultură Internațional 2016.

„Gala Traficantului de Cultură Internaţional este un festival care sprijină şi promovează tinerele talente din România. Ediţia de anul acesta a GTCI se va desfăşura în cadrul Toamnei Orădene, festival cu peste 20 ani de notorietate, în perioada 7 – 9 octombrie”, Asociația Culturală Teatru Clandestin.

Tema evenimentului este: „Metamorfozele”. Pornind de la textele lui Ovidiu, acest subiect „permite o mare varietate de expresii artistice. GTCI își propune să funcționeze ca un bazar al artiștilor fie cu o viziune inovativă, nonconformistă, neconvențională, fie exponenți ai unor meșteșuguri care-și găsesc tot mai greu locul în mileniul vitezei” – sursă text AICI.

Iar, având în vedere că înscrierile au luat sfârșit, haideți să vedem ce surprize ne-au pregătit Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin:

Câteva cuvinte despre unele momente din cadrul GTCI 2016…

GHULEH

În Iran, victima unui viol este condamnată la spânzurare dacă nu acceptă să-și ceară scuze familiei violatorului pentru că a făcut plângere împotriva lui. Oricât de absurdă ar părea o astfel de prevedere legislativă, ea există în realitate. Testamentul tinerei iraniene Reyhaneh Jabbari, executată după ce și-a ucis violatorul, precum și memoriile lui Malala Yousafzai, – luptătoare pentru drepturile femeilor, cea mai tânără deținătoare a Premiului Nobel pentru pace – constituie punctele de plecare ale spectacolului Ghuleh. Creatorii spectacolului propun publicului un parcurs inițiatic în „poezia“ pietrei, cea care e folosită atât la temelia căminului întemeiat pe iubire, cât și în lapidare, execuția publică practicată și astăzi în Orient.

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Ghuleh

NOI DOUĂ

În acest spectacol este vorba despre relația mamă-fiică ce transcede dincolo de moarte. Cu toate că temele principale sunt pierderea și moartea, ceea ce se întampla de fapt în fața spectatorului nu este chiar atât de întunecat. Nu este o perspectivă negativă, ci este vorba despre alegerea fiicei de a nu se despărți niciodată de mama ei, îngropându-se simbolic cu ea.

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Noi Două

FORME

O incursiune în lumea miturilor plecând de la „Metamorfozele” lui Ovidiu, puse în scenă prin prisma experienței contemporane, fără să piardă dimensiunea onirică specifică. „FORME” este rezultatul unei cercetări începute în urmă cu șase luni în cadrul laboratorului de teatru și este un spectacol metamorfotic în structura sa, astfel încât pe parcurs forma sa va evolua și reprezentațiile se vor modifica. Cu această propunere ne aflăm în zona teatrului experimental, teatrului dans, un teatru neconvențional care nu uită că spectatorul e în sală.

Gala Traficantului de Cultură Internațional Forme

MONOLOAGELE VAGINULUI

Textul lui Eve Ensler, Monoloagele vaginului, tradus în 40 de limbi și jucat în peste 50 de țări, a stârnit un adevărat fenomen mondial, a devenit o provocare pentru actrițe și regizori totodată. Am creat nouă personaje care luptă împotriva violenţei asupra femeilor, împotriva prejudecăţilor, dar militează totodată pentru acceptarea sinelui. Veţi avea șansa de a asculta acea voce interioară pe care majoritatea femeilor o ignoră, iar bărbații nu pot să o audă.

Acest spectacol scoate la suprafaţă subiecte tabu cu umor, sensibilitate şi suferinţă deopotrivă.

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Monoloagele vaginului

MOSC

„MOSC” este un One-Woman Show conceput după nuvela „Chira Chiralina” de Panait Istrati, în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, în regia domnilor profesori Filip Odangiu și Sinko Ferenc.

Îmbinând elemente din tradiția românească cu atmosfera orientală specifică Dobrogei din secolul al XIX-lea, momentul surprinde tragicul punct culminant al nuvelei, în care protagonista se află la răscrucea dintre viață și moarte.

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Mosc

MOSCOVA – PETUȘKI

Moscova – Petușki: “Spațiul întâlnirii dintre băutorul metafizic și lumea «realiștilor» este acela al mahmurelii. Moscova-Petușki nu este numai un imn dedicat băuturii, ci și un bocet mahmur al întâlnirii cu lumea. În gară, buimac, eroul meditează: « De ce-s cu toții atât de grosolani?… De ce așa? O, dacă întreaga lume, dacă fiecare din lumea asta ar fi liniștit și temător, dacă ar fi nesigur de sine și s-ar îndoi de locul lui sub soare, ce bine ar fi. »

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Moszkva Petuski

DAN BOȚOG – EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

Lucrarea mea preferată e aproape întotdeauna ultima. Merg pe acest principiu atunci când pictez și sunt convins că dezvoltarea oricărui demers cere timp, răbdare, și ba liniște-n suflet, ba nervi, pentru că amândouă trăirile pot fi, până la urmă, productive.

Munca mea (nu folosesc termenul de „artă” pentru că îi respect granițele fine și foarte subiective) se învârte în jurul oamenilor și folosesc pictura ca pe o metodă de cunoaștere a subiectului. Mă gândesc că întregul trecut al unei persoane i se imprimă pe chip. Și e fascinant când reușesc să redau prin culori ceea ce o persoană ajunge să exprime, cu toate emoțiile, bucuriile și neîmplinirile sale. Și devine o adevărată provocare atunci când ajung să pictez persoane pe care nu le cunosc, dar și o mare bucurie atunci când se recunosc, sau mai frumos spus, regăsesc în tablourile mele. E un teritoriu sensibil.

Gala Traficantului de Cultură Internațional - Dan Boțog

AND THEN THIS

  • Proiecție: Chelovek s kino-apparatom (aka The Man with the Movie Camera, 1929) cu muzică improvizată live (sâmbătă, 8 octombrie, ora 20, Corp M, Sala Cinema).
  • Concert de free jazz (duminică seara, de la 21:00).
  • Proiecții de scurtmetraje românești și străine, printre care un calup de documentare creative produse în cadrul programului masteral internațional „Doc Nomads” (sâmbătă seara de la ora 18:00, free entry).

Gala Traficantului de Cultură Internațional

…iar lista momentelor culturale continuă.

Gala Traficantului de Cultură Internațional 2016 se va bucura de spațiul Cetății Oradea, gazda sediului Asociației Culturale Experiment. Teatru. Clandestin. – organizatorii GTCI.

Mai multe detalii despre Gala Traficantului de Cultură și istoricul ei găsiţi aici:

*Biletele pot fi achiziționate de pe site sau direct de la sediul Asociației Culturale ETC.

Ne vedem la Gală! 🙂