Frați pe vecie la Moszkva Cafe

de |

Duminică, 24 iulie 2016, KineDok Oradea a proiectat un film special, atât pentru cei împătimiți de astfel de documentare, cât și pentru cei interesați strict de povești de viață puternice, precum este și Frați pe vecie.

Producția norvegiană, Frați pe vecie (2013), ne vorbește despre o poveste emoționantă care subliniază traiul de zi cu zi a doi frați, Magnar și Oddny, ambii ajunși la înaintata vârstă de 70 de ani. Cei doi locuiesc în Naustdal, loc unde continuă să ducă mai departe tradiția străveche a familiei Kleiva, astfel îngrijind singuri, în ciuda problemelor de sănătate, ferma de animale.

Cu această ocazie, reprezentanții KineDok Oradea au invitat două persoane iubitoare de frumos: Ciprian Ciuciu – actor al trupei „Iosif Vulcan” – și Melu Ciuciu – actriță a Trupei Szigligeti. Cuplul a făcut o introducere evenimentului, destăinuind mai multe elemente din propria viață cu ajutorul cărora s-a oferit o mai bună înțelegere a temei documentarului, regăsindu-se și ei într-o mare măsură în subiectul abordat. Cei doi dețin o gospodărie în apropierea Oradei, în Paleu. Locuința lor este formată dintr-o casă construită în totalitate ecologic, din baloți de paie. Proiectul a fost realizat în întregime cu mâna lor, cu ajutorul prietenilor și a familiei, fără intervenția vreunui specialist. Țelul actorilor este: un stil de viață prin care să nu depindă de nimeni, să reușească să se întrețină pe cont propriu, să-și procure singuri hrana și să capteze și producă energia de care au nevoie, să fie independenți.

Asemănător, filmul documentar proiectat în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului KineDok dezvăluie dificultățile pe care le ridică un trai independent, îndepărtat de confortul lumii pe care o știm noi. Protagoniștii, frate și soră, rămași singuri la o vârstă înaintată, se întrețin singuri nu doar pe ei înșiși, ci și animalele unei ferme vechi de zeci de ani.

De asemenea, documentarul are și o a doua parte în care se urmărește continuarea poveștii celor doi frați. Acesta din urmă a apărut în anul 2015 (Siblings are ForeverThe Grand Journey) și surprinde cadre din călătoria lor în America, unde își vizitează puținele rude rămase în viață, descoperind astfel o cu totul altă lume decât universul retras al fermei lor.

Proiecția filmului s-a desfășurat într-un spațiu simplu care a contribuit la formarea unei atmosfere plăcute, intime, potrivită pentru a viziona un astfel de documentar: Moszkva Kavezo.

Eveniment organizat de MaiapeFilm.

Articol scris de Ștefania Buciuman

Fotografii realizate de Ștefania Curila