de |

Dinamism, culoare și viață: trei concepte pe care fiecare dintre fotografiile realizate de Amy Gherdan ni le sugerează.

Amelia Gherdan, pe scurt Amy, cum îi place să i se zică, în vârstă de doar 19 ani, este o tânără studentă la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din cadrul Universității din Oradea, la profilul calculatoare.

Fotograf și am un nume: Amy Gherdan

Deși are o înclinație înspre profilele reale și gândirea analitică, sistematică, tânăra orădeancă găsește un refugiu, o evadare în fotografie, o pasiune prin intermediul căruia nu doar captează imagini, ci dă naștere la adevărate povești, provocându-ne imaginația și stimulându-ne fantezia.

Fotograf și am un nume: Amy Gherdan

Primul său aparat performant de fotografiat și l-a cumpărat în urmă cu trei ani, în 2013, din dorința de a fotografia fie peisajele care îi tăiau respirația, fie flori, simboluri ale eleganței, ale gingășiei și ale prospețimii. Mai târziu însă, pasiunea sa s-a transformat în plăcerea de a surprinde trăirile pe chipurile oamenilor, de a capta un zâmbet sincer, un surâs timid și mărunt sau un hohot de râs, eternizând acele câteva licăriri de bucurie din viața oamenilor, lăsându-le o amintire. Amy nu a uitat însă de primele lucruri care au determinat-o să pășească pe acest drum, urmându-și pasiunea și, în weekenduri, fotografiază numeroase peisaje, fapt ce, precum mărturisește tânăra, „o relaxează”.

Fotograf și am un nume: Amy Gherdan

De curând, Amy a decis să se perfecționeze în arta fotografiei, urmând cursuri acreditate. Până recent, munca sa a fost rezultatul exclusiv al talentului și dedicării sale.

Fotograf și am un nume: Amy Gherdan

Unul dintre visurile sale este să ajungă și prin Delta Dunării, o rezervație naturală ce a fascinat mulți fotografi de-a lungul anilor prin măiestria, sălbăticia și unicitatea sa pe teritoriul țării, un loc unde sălășluiesc numeroase insecte, reptile, plante și, ceea ce i-a atras atenția și Ameliei, păsări deosebite.

Nu demult, tânăra a început să profeseze în acest domeniu, dedicând între 30 și 50 de ore săptămânal fotografiatului.

Amy este o orădeancă înrăită: deși ar fi putut alege să-și croiască un drum în viață departe de casă, în străinătate, în vreo metropolă europeană sau în alte orașe, mai mari, mai mondene și mai dezvoltate din țară, ea a ales să rămână, cel puțin pentru moment, în Oradea, orașul său natal, locul unde s-a născut, a copilărit și a crescut, locul care a transformat-o în ceea ce este asăzi, locul cu cele mai multe amintiri: „M-am născut în Oradea. Acest oraș înseamnă mult pentru mine și îmi doresc să se dezvolte, pentru că putem, împreună putem să avem un oraș frumos!”

Pe lângă fotografie, facultate și job, Amy își face timp și pentru muzică, o altă pasiune de-a sa: în timpul liber, tinerei îi place să cânte la chitară.

Pentru cei curioși, mai multe fotografii realizate de Amy Gherdan se găsesc pe blogul său de fotografii de la următoarea adresă: https://500px.com/amygherdan.

Articol scris de Ștefania Buciuman