Fațetele dentare: ce sunt acestea și ce avantaje au?

de |

Fațetele dentare: ce sunt acestea și ce avantaje au?

Un zâmbet perfect nu este întotdeauna o lucrare a naturii. De fapt, marea majoritate a actorilor, cântăreților și vedetelor datorează dinții uniformi și albi muncii unor echipe de stomatologi. Aceștia apelează, de multe ori, la proceduri de estetică dentară precum albiri profesionale sau montare de fațete dentare. Ce sunt acestea și cine poate apela la ele?

Ce sunt fațetele dentare?

Fațeta dentară este o piesă foarte subțire din porțelan, care este aplicată de un stomatolog folosind un adeziv special pe un dinte pregătit anterior. Componenta este aplicată exclusiv pe suprafața exterioară a dintelui.

Datorită naturii lor, fațetele pot fi considerate soluții estetice personalizate, iar montarea acestora va fi influențată de particularitățile fiecărui pacient. În timpul primei vizite la cabinetul stomatologului, medicul trebuie să selecteze planul de tratament adecvat și să facă o programare, în timpul căreia suprafața furnizată a dinților din smalț va fi lustruită. Nu trebuie să îți fie frică de o astfel de procedură, deoarece este complet nedureroasă.

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

Fațetele dentare lipite de dinții naturali fac ca zâmbetul să capete  strălucire și culoare frumoasă. Acestea au aspect natural și toate caracteristicile funcționale ale dinților. Principalul avantaj al fațetelor este că atunci când sunt incluse, se obține cel mai bun efect estetic în timp scurt și cu costuri competitive. Trebuie totuși precizat că fațetele dentare sunt soluții estetice și nu pot lua locul unui implant dentar.

Cu ajutorul acestor proteze estetice, aspectul dinților este schimbat în totalitate. În general, stomatologii recomandă fațete cel puțin pe dinții din față. Aplicarea lor durează puțin timp, deoarece nu implică interferențe cu țesuturile dure ale dintelui.

Avantajul fațetelor este naturalețea lor – se simt similar cu smalțul natural al dinților. Cu toate acestea, nu sunt sensibile la efectele nocive ale bacteriilor, cariilor, decolorarea puternică și abraziunea. Prin utilizarea lor, este foarte ușor să reproduci textura și nuanța naturală dorită a dintelui.

Pacienții predispuși la alergii nu trebuie să se teamă de aplicarea fațetelor dentare, deoarece sunt realizate din materiale biocompatibile. Fațetele montate corespunzător trebuie să asigure etanșeitate marginală perfectă, care se traduce printr-o graniță invizibilă între fațetă și dinte. În acest fel, riscul de a crea un loc unde placa bacteriană s-ar putea acumula în viitor este eliminat.

Pentru cine sunt fațetele dentare?

Recomandarea de a montare fațete dentare este dictată de considerente estetice, cea ce înseamnă că sunt destinate persoanelor care ar dori să:

  • schimbe forma, culoarea, lungimea dintelui;
  • elimine micile goluri dintre dinți;
  • reconstruiască un mic fragment de dinte lipsă;
  • niveleze curbura dinților (cu mici defecte).

Fațetele permit reducerea sau închiderea completă a decalajului natural dintre dinți, ceea ce afectează starea de bine a pacientului și redă încrederea în sine. Cu ajutorul fațetelor din porțelan, culoarea dintelui poate fi schimbată, aspect important când vorbim de pacienți  cu decolorare extinsă.