Din minciună s-au născut iluzii…

de |

Patru oameni în teniși roșii, identici, patru bătrânei ajunși la o vârstă înaintată și care se sting, pe rând, dar nu înainte de a-și face cunoscute ultimele gânduri… care dau naștere unor iluzii.

În spectacolul Iluzii sunt prezentate două cupluri care s-au bucurat de căsnicii ce au rezistat mai bine de 50 de ani și, de asemenea, care acum au ajuns la finalul vieții. Totul pornește de la un adevăr spus de Danny, înainte de a muri, când își mărturisește dragostea ce a purtat-o toată viața și o poartă față de Sandra, soția lui. Un monolog de altfel romantic, sensibil și foarte sincer – deoarece Danny nu minte niciodată. „Danny a murit frumos”, așa zicea Sandra, și așa a vrut să moară și ea. Drept urmare, i-a destăinuit un mare secret bărbatului pe care l-a iubit timp de 53 de ani, Albert – cel mai bun prieten al răposatului ei soț. Cine ar fi crezut că acest monolog spus de pe patul de moarte ar putea da naștere unor complicații dramatice? Și cine ar fi putut ghici că din cauza unui moment de sinceritate s-ar putea ajunge la o moarte cu conștiința neîmpăcată, cum a pățit de altfel Sandra? Cine și-ar fi putut da seama că romantismul din spatele unor vorbe ar putea trezi sentimente iluzorii din cauza cărora va avea loc o sinucidere sau, din contră, o moarte privind înspre stele, „de pe scaunul de nuiele din grădină”, măcinat fiind de aflarea „constantei” care schimbă viețile oamenilor, de care vorbea Margret, soția lui Albert – ultimul răposat dintre cei patru…

Iluzii de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Bobi Pricop, este un spectacol al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, jucat în seara de 1 octombrie 2016 în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea. Reprezentația ne expune finalul vieții a patru oameni cu ajutorul unui decor simplu, transparent și sobru, unde constanta este „minciuna” care are un cuvânt important de spus până în clipa morții celui înconjurat de aceasta, iar reciprocitatea dragostei este pusă sub semnul întrebării întocmai din cauza constantei mai sus menționată, din cauza lipsei curajului de a spune adevărul.

Teatrul Național ”Marin Sorescu”, CRAIOVA
Iluzii (spectacol cu publicul pe scenă)
de Ivan Vîrîpaev

Distribuţia:
Prima Femeie: ROMANIȚA IONESCU
A Doua Femeie: IOANA MANCIU
Primul Bărbat: CLAUDIU MIHAIL
Al Doilea Bărbat: VLAD UDRESCU

Traducerea: Bogdan Budeș
Regia: Bobi PRICOP
Scenografia: arh. Andreea Simona NEGRILĂ
Muzica: violoncel live Orlando BUDA

Durata spectacolului: 100 min., fără pauză

Sursă foto AICI