Teatrul Arcadia a găzduit, în însorita seară de 27 mai, un eveniment cu totul aparte de obișnuitele întrebuințări ale scenei unei săli de teatru: lansarea celui de-al doilea volum de poezii al tinerei și talentatei Andreea Lupu, o școlăriță în vârstă de doar 16 ani, la prima vedere o adolescentă inocentă și jucăușă, plină de viață, care ascunde însă în spatele cuvintelor ei magice un univers de o adevărată profunzime.
După ce și-a lansat în 2014 volumul de debut, „Zâmbetul, o specie protejată”, Andreea Lupu nu se lasă mai prejos și revine în atenția iubitorilor de poezie printr-un nou volum, „Despre poveștile eterne”, oferindu-ne posibilitatea de a-i observa evoluția spectaculoasă, de-a lungul a doi ani, a limbajului său poetic și a unei gândiri astăzi mult mai mature. Cum spune însăși Andreea, de această dată a renunțat la cântecelele ritmate care au ghidat-o prin copilărie, refugiindu-se în melodia versurilor libere, ce zboară fără ocolișuri spre străfundurile inimilor cititorilor, dezvăluindu-ne-o pe ea și, mai ales, ajutându-ne să ne descoperim pe noi înșine, fiecare om fiind, în opinia sa, o poezie ce așteaptă ca tainele să-i fie pătrunse.
Poeziile sale îmbină joaca cu cuvintele și nevoia de experimentare specifice vârstei, cu meditații profunde pe teme filosofice, precum trecerea timpului, scopul artei și rolul poetului sau libertatea spiritului uman. Mai presus de orice, Andreea Lupu speră să ajungă la sufletele oamenilor și nu doar in mintea și gândurile noatre, „lăsând un semn de punctuație” în inimile și viețile noastre, precum se exprimă chiar ea.
Alături de tânăra poetă, la lansare au participat stimabilii Dan H. Popescu, autorul prefaței volumului, Maria Hulber, autoarea postfaței, Avram Ştefan editorul cărții, Elisabeta Pop, Laura Ardelean și Dumitru Branc, oameni ce și-au lăsat amprenta asupra dezvoltării sale și au ghidat-o, cu sfaturi binevoitoare, prin călătoria ei în universul cuvintelor. Printre susținătorii Andreei s-au aflat și unele dintre cadrele sale didactice, prienteii săi și, bineînteles, familia venită de departe pentru a-și admira talentata nepoată sau verișoară. Nu în ultimul rând, în sală s-au aflat colegii părinților săi, Mirela și Sebastian Lupu, actorii Teatrului de Stat Oradea precum Ioana Dragoş Gajdo, Ciprian Ciuciu, George Voinese, Andrian Locovei, Rin Tripa, Emil Sauciuc, și Florian Silaghi, dorind să îi reflecte cele mai înduioșătoare și pătrunzătoare poezii ale sale, recitându-le în fața unei săli pline.
Andreea Lupu nu este însă doar o poetă înzestrată, o pasionată de literatură și o cititoare înrăită, ci se remarcă prin diversitatea talentelor sale, fiind și o dansatoare pasionată și o voluntară activă, implicându-se în diverse activități locale. Ea nu scrie doar poezii, ci și cronică de teatru și promite ca, pe viitor, să accepte și provocarea de a scrie proză, în încercarea de a-și perfection harul ce i s-a dăruit.
Fotografii realizate de Alexandru Ion