Toamna a venit, iar odată cu ea aduce un deliciu culinar pe care cu siguranță toată lumea l-a gustat la un moment dat. Fie că l-a făcut bunica, vreo mătușă sau mama, toți am gustat din vestita prăjitură cu mere.
Așadar, să începem cu ingredientele de care avem nevoie pentru prăjitura cu mere:
Pentru umplutură avem nevoie de…
- 200 g zahăr
- 2 kg mere dulci-acrișoare
- 60 g nuci
- 1 linguriță scorțișoară
Pentru aluat fraged avem nevoie de…
- 500 g făină albă
- 250 g unt
- 2 pachete zahăr vanilat
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 2 linguri smântână
- coajă de lămâie
- 125 g zahăr praf
- un praf de sare
Modul de preparare…
Pentru aluat se frământă bine ingredientele. Eu prefer să lucrez cu mâna, după cum făcea bunica, dar puteți și cu aparatul. Dacă se frământă cu mâna se pun făina și untul, se amestecă și doar apoi se pun celălalte ingrediente și se frământă rapid.
Aluatul se împarte în două, (una ușor mai mare decât cealaltă), se pune în folie transparentă și se lasă în frigider timp de o oră.
Pentru umplutură se rad merele pe răzătoarea mare. Nucile se prăjesc un pic, apoi se toacă mărunt. Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider și se întinde pe foaia de copt direct, fără faină. Se întinde să fie atât de mare încât să ajungă și pe marginile tăvii. Se mută aluatul cu hârtie cu tot în tavă și se înțeapă bine cu furculița.
Deasupra foii de aluat se pun nucă și scorțișoară. Merele se iau în pumn și se storc bine de tot de zeamă (zeamă care poate fi băută ca un suc proaspăt). Apoi se așează și ele în tavă și se nivelează. Peste stratul de mere se pune zahărul (se pot pune între 100 și 200 g zahăr, depinde cât de dulce vă place să fie prăjitura) și apoi se pune din nou scortișoară deasupra.
Se scoate blatul celălalt și se întinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea și se așează peste mere. Se nivelează ușor.
Prăjitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Când este gata se pudrează cu zahăr și se porționează.
Vă dorim poftă bună!
Rețetă scrisă de Horea-Gheorghe Deaconescu
Sursă foto AICI