Cum va arăta masa festivă de Paşti?…e o întrebare care a pus pe gânduri gurmanzi zilele acestea. Claudiu Cosmin Rad, un tânăr bucătar al restaurantului Rivo, fost concurent la concursul Chefi la cutițe, ne-a oferit soluția. Răspunsul fiind cu două variante: mâncare tradițională sau autohtonă…deci ne punem să pregătim preparatele.
Masa tradițională, Claudiu o vede ca pe o pagină a copilăriei, unde mirosul preparatelor făcute la casa de la țară îşi păstrează autenticitatea în memorii. Pentru a retrăi un moment acele timpuri, el pune în prim-plan vechile tradiții ale preparatelor organizând o masă astfel:
1.Ciorba de legume ca la mama acasă.
2.Un platou tradițional: ouă umplute (cu gălbenuș de ou, bacon prăjit și ardei roșu tocat, salata de roșii), rulouri de șuncă cu crema de brânză, ruladă de peşte, cașcaval afumat, castraveți cu salata de vinete și ceapă roșie. Alături de prezența minunată a unui coș împletit plin de oua roșii.
3. Carne de miel la cuptor asezonată cu mentă. E bine de ştiut faptul că ea conține nutrienți, acizi grași Omega 3, fiind o sursă bună de zinc și vitamine precum B12 și B3. De asemeni trebuie consumată cu moderație, indicat ar fi până în ora 18, li se poate oferi şi copiilor această specialitate în cantități reduse(100 de grame).
4.Pască cu brânză de vacă/brânză dulce.
Tânărul bucătar oferă câteva idei pentru masa de Paşti autohtonă:
„În 2017 tendințele noi gastronomii sunt legumele, duse la rang de arta și folosirea condimentului turmeric, un condiment indian numit şi șofranul indian, chiar și ciocolata este în trend anul acesta. Aici va prezint o rețetă autohtonă pentru Paşte:
- Cotlet de miel marinat în muştar Dijon și miere
- Cu piure de conopida cu turmeric
- Mix de legume
- Crocant de cartof mov și sos cremos de șofran
Ingredientele necesare pentru 4 porții:
- 800g-1kg cotlet de miel
- O jumătate de borcan de muştar Dijon
- 2 linguri de miere
- Legume: 8 buc morcovi, 12 buc de ciuperci champignon, 100g de spanac, 8 buc sparanghel, 120g de fasole verde, 200g de mazăre, 1 cartof mov, 1kg-1,2kg de conopidă, este nevoie de 2L de apă pentru ele
- Turmeric
- Sare
- Piper negru zdrobit
- Unt
- Parmezan
- Usturoi
- Ulei de susan sau de măsline
- Ulei de floarea soarelui
- O crenguță mică de rozmarin
- O portocală
- Un litru de smântână de gătit
- Şofran
- Usturoi
- Supă de legume
Mod de preparare:
Cotletul de miel se fasonează, adică se elimină excesul de grăsime,se porționează la 200-220g și se ține cel puțin 3 ore la marinat cu muştar şi 2 linguri miere care se întinde peste carne, se acoperă cu folie alimentară și se lasă în frigider.
După cele 3 ore se îndepărtează muştarul, se asezonează cu sare și se sotează cotletul într-o tigaie neîncalzită de preferabil antiaderentă fără ulei, mielul se va prajii în grăsimea proprie, după care de introduce la cuptor la temperatura de 180 de grade Celsius până se obține interiorul roze(după 7-8 minute se poate verifica).
La final se asezonează cu piper negru zdrobit.
Piureul de conopidă: se curață conopida și se taie fiecare bucată in 4 bucăți, se pune la fiert în apă cu sare, când este aproape fiartă conopida i se adaugă în apă unt și smântână de gătit după care se lasă să fiarbă încet. Când e gata fiartă se strecoară, dar se păstrează apa într-un bol, se adaugă unt, smântână de gătit și sare după care se pasează, iar la final se adaugă pudră de turmeric și se pasează cu blenderul după care se trage prin sită, trebuie să fie un piure foarte fin și gustos.
Legumele se curață și spală, înafara de spanac se blanşhează în supa de legume, adică se fierb doar pe jumătate 50%, morcovii se soteaza în unt cu puțin suc al unei portocale, ciupercile se trag în unt cu rozmarin, sparanghelul se sotează în unt și se introduce în cuptor la 180 de grade Celsius- 3 minute cu parmezan răzuit deasupra pentru a se gratina, mazărea se sotează în unt, fasolea în ulei de susan cu usturoi, chipsul de cartof mov se taie felii subțiri şi se prăjesc în baie de ulei,spanacul se trage la tigaie în unt, practic spanacul,mazărea, sparanghelul, morcovii, ciupercile se sotează în unt doar că morcovii, sparanghelul și fasolea, ciupercile primesc alte arome și totul de asezonează cu sare și piper.
Sosul cremos de șofran:
Se adaugă într-o tigaie smântână de gătit și o lingura de unt ca să devină o compoziție cremoasă în care se adaugă plicul de șofran diluat în puțină apa, se amestecă și se mai adaugă puțină supă de legume, sare și piper. În final trebuie să devină un sos cremos aromat.”
Ca la finalul mesei să ai parte de ceva dulce, Claudiu recomandă un cozonac cu ciocolată şi migdale, urându-le tuturor cititorilor Ghid Local Oradea o sărbătoare pascală plină de lumină!
Să aveți poftă bună!