Centrul Pietonal Corso (strada Republicii) este o zonă des circulată atât de locuitorii orașului, cât și de turiști, însă deseori valoarea lui arhitecturală trece neobservată. Diversele realizări arhitecturale în stilurile ecletic, secession, baroc și art nouveau armonizează pietonala Corso și îi atribuie acesteia un sentiment unic și distinct.
Palatele care îmbracă pietonala datează de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX și marchează trecerea de la clasicism spre ecleticismul timpuriu. În prezent, majoritatea palatelor sunt restaurate și disponibile utilizării publice sau private.
Unul dintre complexele arhitecturale luxoase care împodobește centrul orădean îl reprezintă fostul Hotel Rimanoczy, locația actualului restaurant „Butoiul de Aur”. Construcția monumentală prezintă o arhitectură ecletică și transmite un aer influențat de stilul neogotic. Arhitectul Rimanoczy Kalman a început construcția hotelului modern în anul 1890 și a fost finalizată și deschisă publicului în 1892.
Alt monument care ornamentează Corso-ul prin arhitectura ecletica este Hotel Parc. Acesta a fost construit pe o veche clădire barocă și a fost deschis publicului în anul 1915.
Pe masură ce parcurgem pietonala, stilului ecletic i se alatură un stil distinct, cel romantic cu influențe neogotice îmbinat cu arhitectura barocă. Acesta este întalnit la Biserica Sfânta Ana, care veghează asupra Corso-ului orădean și datează din anul 1774. Biserica este unită printr-o evoluție istorică comună de Mănăstirea Ursulinelor. În prezent, în complexul mănăstirii funcționează „Liceul Ady Endre”.
La intrarea opusă a pietonalei este situată o altă realizare arhitecturală, Capela Mizericordienilor, care datează din aceeași perioadă însă prezintă arhitectura barocului târziu. Cupola eliptică care acoperă construcția este una dintre cele mai rare soluții arhitecturale utilizate în acele vremuri în acest spațiu al României. Capela este unită de Spitalul Mizericordienilor, a cărui construcție a debutat în anul 1761. În timp, acesta se extinde prin noi aripi care mențin arhitectura barocă. Statuile Sf. Ioan Nepomuk, Sf. Ioan protector al bolnavilor și Sf. Florian protector al pompierilor.
Sursă foto: oradea.travel
Vă dorim o expediție arhitecturală plăcută!