Ce așteptări aveți de la un curs de limbă străină?

de |

Ce așteptări aveți de la un curs de limbă străină?

Care sunt așteptările dumneavoastră în urma finalizării unui curs de limbă străină? Invit cititorii să se gândească și să ne scrie opinia lor pe Facebook pe pagina Babel Trad sau să ne contactați pe www.babeltradcenter.ro 

 Doriți calitate și rezultate vizibile?

În calitate de formator cu peste 15 ani experiență în predarea limbilor străine la mai multe tipuri de grupuri țintă, vă împărtășesc părerea mea cu privire la acest subiect:

În primul rand nu am fost, nu sunt și nici nu cred că voi fi vreodată adepta predării unei limbi străine după un singur “manual”, fie că e vorba de cursuri pentru adulți, studenți, elevi sau copii. Manualul este o unealtă utilă pentru profesori în vederea realizării unei structuri a cursului, însă nu este “biblia”. La cursurile noastre sunt atâtea categorii de cursanți, din diverse medii sociale, profesionale, cu atât de multe nevoi și așteptări încât un singur manual nu ar putea niciodată să acopere nevoile tuturor.

De nenumărate ori, am întâlnit profesori care nu știau decât să predea după un singur manual, ani de zile, considerându-l cel mai potrivit pentru generații întregi de cursanți. Dar, în fond, ce dorim de la oamenii pe care îi formăm? Să învețe toți după un șablon, să se uniformizeze totul, sau să le creăm un ambient plăcut de învățare, unde fiecare să se poată exprima liber, și să simtă că orele sale de curs îl ajută să se dezvolte potrivit dorințelor și nevoilor sale.

Centrul Babel susține învățarea pe baza unei selecționări atente a materialelor didactice pentru limbajul de afaceri, care au legătură directă cu domeniul de activitate al firmei. De asemenea, cursurile au o abordare diversă a temelor cuprinse în programă prin intermediul următoarelor tehnici :

· discuții libere / conversații
· corespondență comercială
· jocuri de rol prin simularea unor situații reale de la locul de muncă
· studii de caz

Metode moderne de predare și materiale actuale

Profesorii noștri sunt dedicați cunoașterii stilului de învățare și asimilare al fiecărei persoane de la curs, iar în funcție de aceste aspecte își adaptează materialele și își planifică lecțiile. Testarea inițială pentru stabilirea nivelului lingvistic și evaluarea privind nevoile participanților la curs sunt importante și necesare, în vederea stabilirii tehnicii adecvate de predare a orelor.

Fiecare lecție poate fi concepută altfel, rezultatul fiind mult mai eficient decât folosirea unei programe rigide și al aceluiași manual de fiecare dată. Unele persoane necesită un timp mai îndelungat pentru asimilarea noilor cunoștințe, în timp ce altele fac progrese considerabile într-un timp mult mai scurt. Prin urmare, totul pornește de la motivația, interesul și așteptările pe care o persoană le are de la curs. Pentru copii și elevi procesul de învățare se poate întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp și trebuie să se desfășoare într-un mod relaxant și antrenant (o oră cu jocuri tematice, o ieșire la o cafea /prăjitură unde se discută/ ascultă în limba respectivă) dar în același timp și util.

Particularitatea cursurilor noastre

O altă particularitate a cursurilor noastre este lucrul in grupe mici de maxim 4 persoane, permițând astfel o mai bună și rapidă învățare.

Adulții sunt motivați, uneori constrânși, în studierea unei limbi străine, de schimbarea locului de muncă sau alegerea unui job peste hotare. Un exemplu concret in acest sens sunt cursurile specializate pe un anumit domeniu de activitatea, pentru o anumită categorie profesională, cum ar fi medici sau oameni de afaceri care deși trebuie să fie structurat pe acel domeniu, el poate fi conceput din mai multe surse/ materiale didactice. Exemplu:  cărți, fișe de lucru, scurte texte de ascultat, filmulețe de pe Internet etc.

La fel este și în cazul cursurilor de pregătire pentru examenele IELTS, unde folosirea unor “trainere” cum le numim noi, sau culegeri speciale, care conțin exerciții dedicate doar acestui tip de pregătire este extrem de importantă. Însă acestea trebuie combinate și adaptate în funcție de competențele care necesită perfecționare, și de nevoile cursanților. Totodată, este recomandat ca astfel de cursuri să se finalizeze cu obținerea unui certificat recunoscut la nivel internațional, care apoi să poate fi folosit la aplicarea pentru o bursă în străinătate sau pentru înlocuirea probei de competență lingvistică la examenul de bacalaureat.

Pentru a înțelege mai bine modul nostru de predare și funcționare, Babel Center vă încurajează să vă înscrieți la cursurile noastre. Există  și posibilitatea  de a participa la o oră “de probă” pentru a vedea felul de predare și materialele de învățare.

 Autor,
Anca Cheta 
Center Coordinator
Language Center/centru de limbi străine
Babel Trad
Office: Oradea, George. Enescu nr.22