Două case înflorate care aparțin aceluiași proprietar, îmbrăcate fiind în același stil arhitectural.
Așadar, iată câteva detalii despre casele Adorjan …
Casa Adorján I
Datând din 1903, Casa Adorján I este amplasată pe strada Patrioților, numărul 6, și i-a avut ca arhitecți pe Komor Marcell și Jakab Dezső. Antreprenorul lucrării a fost Sztarill Ferenc.
Stilul secession s-a așternut și peste această casă, devenită ulterior monument istoric. Adorján Emil a cumpărat în 1902 o suprafață de teren considerabilă, și anume spațiul dintre colțul străzilor Patrioților și Moscovei, lângă magazia teatrului. Proprietarul acestei case a fost și cel care a ridicat Palatul Vulturul Negru.
Planul clădirii este realizat după forma literei „L”. Aceasta are un gang, o intrare pietonală și o scară care duce înspre etaj. „Planimetria, funcţiunea, iniţială a imobilului poate fi doar presupusă în lipsa proiectului original. La parter se găsea probabil un singur apartament cu şase camere, al proprietarului, cu spaţiile de serviciu spre curte, cu intrarea din gangul de pe Str. Patrioţilor şi o altă intrare din curte. La etaj au existat probabil două apartamente cu câte patru sau cinci camere. La nivelul al doilea sunt spaţii de locuit şi podul. În prezent imobilul este recompartimentat în mai multe apartamente” – sursă text AICI.
Cu un subsol înalt, parter, un etaj întreg și un al doilea etaj parțial, mai scund, clădirea este compusă din două fațade realizate unitar și simetric, unite prin intermediul colțului teșit și ornat cu diferite elemente decorative, ca de exemplu copacul din ghiveci cu frunze de laur și flori, interpretat ca fiind arborele vieții.
Casa Adorján II
În perioada 1904 – 1905 a fost ridicată Casa Adorján II, cea care se află pe strada Patrioților numărul 4. Ambele Case Adorján au fost gândite de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső, alături de antreprenorul Sztarill Ferenc, și fac parte din categoria clădirilor secession.
Proprietarul clădirilor, Adorján Emil, este cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru. În anul 1902 acesta a cumpărat colțul dintre străzile Patrioților și Moscovei, lângă magazia teatrului, urmând ca în 1903 să construiască Casa Adorján I, iar puțin mai târziu Casa Adorján II.
Cu toate că în prezent imobilul este recompartimentat în apartamente mai mici, în trecut clădirea era compusă din câte două apartamente de închiriat pe nivel, cu patru – cinci camere, iar parterul era destinat magazinelor. Întreg imobilul are planul dreptunghiular.
Casele Adorjan sunt îmbogățite de motivele florale. Acestea constituie elementele de bază cu ajutorul cărora acestea sunt ușor de identificat.
De asemenea, cea de-a doua construcție Adorján, spre deosebire de prima, este simetrică. Cu o fațadă compusă din trei balcoane, două la primul etaj în formă dreptunghiulară și unul la cel de-al doilea etaj terminat în arc de cerc, cu aticul curbiliniu, cu ornamente florale inspirate din arta populară, cu reprezentarea unei inimi care are deasupra o vază cu o plantă (rodie sau lalea), cu o poartă pietonală din lemn masiv și cu multe alte detalii, Casa Adorján II stă martoră unor vremuri apuse, dar și contemporane nouă.