Cabaretul DADA de Matei Vișniec în premieră națională

de |

Teatrul Regina Maria vă invită duminică, de la ora 19:00, la Sala Mare, la premiera spectacolului „Cabaretul Dada”, de Matei Vişniec, regia Anca Bradu, celebrând astfel centenarul mişcării artistice Dada, care a apărut în secolulul al XX-lea în plin război mondial şi a zdrunciat concepţiile societăţii despre artă şi cultură.

Autorul „Cabaretului Dada”, Matei Vişniec, este unul dintre cei mai mari dramaturgi români contemporani. S-a născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuţi. Are revelaţia cuvântului şi a magiei sale în clasa a patra, când a scris prima sa poezie. Studiază la Bucureşti filozofia şi este un reprezentant activ în sânul generaţiei ’80, fiind membru fondator al Cenaclului de luni. În septembrie 1987 părăseşte România şi se mută în Franţa, unde locuieşte şi în prezent. Din momentul în care s-a mutat în Franţa, piesele sale au traversat frontierele şi numele său s-a aflat pe afişe în aproximativ 40 de ţări.

Piesa de teatru „Cabaretul Dada” surprinde atmosfera tulblurătoare a secolului al XX-lea, perioadă în care a luat naştere mişcarea artistică Dada ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale, aprofundând în special latura politică a Dadaismului:

M-am lăsat incitat să scriu această piesă interesat fiind aproape mai mult de dadaismul politic decât cel literar-artistic […]

Piesa mea de teatru este în acelaşi timp o anchetă pe urmele unui concept misterios şi o încercare de a demonstra că dadaismul s-a prelungit în aventura comunistă. Faptul că Lenin a locuit la Zürich, chiar pe aceeaşi stradă unde se afla Cabaretul Voltaire şi chiar în săptămânile când s-a născut mişcarea Dada, este o imensă ironie a istoriei. Scriitorul francez Dominique Noguez a dedicat o întreagă carte acestei „coincidenţe” şi mărturisesc că m-am hrănit mult din supoziţiile sale plasându-l pe Lenin în piesa mea. Da, cred că Lenin, fără să vrea, a fost un dadaist. Poate că a luat de la Cabaretul Voltaire, unde se pare că a fost văzut cel puţin o dată, un virus ireversibil, pe care l-a transmis apoi întregii familii de revoluţionari, astfel încât, până la urmă, acestor oameni le-a ieşit totul pe dos (şi cu o sută de milioane de morţi ca preţ uman al experienţei lor).

Să nu ne întristăm însă. Piesa mea este o comedie despre un secol tragic. Râsul dadaist mi se pare a fi un instrument de înţelegere a modului în care avansează istoria (un pas înainte, doi paşi înapoi) precum şi a manierei în care se apropie şi se îndepărtează omul de ceea ce ar trebui el să fie el cu adevărat.” (Matei Vişniec)

Spectacolul poartă semnătura regizorală a orădencei Anca Bradu, fiica omului de cultură Mircea Bradu şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu. Aceasta propune un concept absolut spectaculos, în care lumea cabaretului, a războiului şi a revoluţiei se îmbină teatral pe ritmuri şi rime Dada. Războiul şi teroarea iscată în epocă de schimbările de paradigmă (atât sociale, cât şi culturale) sunt surprinse într-o notă tragi-comică şi dinamică. Spectacolul va avea două efecte contrare asupra publicului: amuzamentul prin muzică, dans, măşti, absurdul situaţiilor, dar şi conştientizarea consecinţelor pe care Primului Război Mondial le-a avut asupra fiecărui aspect al umanităţii.

Din distribuţie fac parte actorii: Richard Balint, Ioana Dragoş Gajdo, Şerban Borda, Angela Tanko, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Pavel Sîrghi, Anda Tămăşanu, Mihaela Gherdan, Alina Leonte, Denisa Vlad, George Voinese, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, George Dometi, Andrei Sabău, Eugen Neag, Ciprian Ciuciu. Echipa artistică este completată de scenografa Anca Bădulescu Vişniec, care a realizat circa 80 de costume, măşti şi manechinele, de scenograful Doru Păcurar, care a realizat decorul, de coregrafa Mălina Andrei, de compozitorul Ovidiu Iloc şi de Lucian Moga, deja un colaborator cunoscut al Teatrului nostru, care s-a ocupat de light design. Orchestra este formată din: Zsolt Lukács (Saxofon, Clarinet), Albert Károly Szávuly (Trombon), Varady Henrietta (Pian), Marius Bulzan (Percuţie) Kálmán Nagy (Vioară), Lorant Veres (Contrabas).

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Cabaretul DADA, premieră, Teatrul Regina Maria