Cât de des ar trebui efectuate analizele de medicină internă și de cardiologie?
Cu toții ne dorim o stare cât mai bună de sănătate, un nivel ridicat de energie și putere pentru a reuși să ne îndeplinim toate planurile. Dar iată că vizitele regulate la medic reprezintă cheia pentru o sănătate de fier și pentru o stare de calm și de liniște. Controalele medicale nu ar trebui realizate atunci când deja te confrunți cu simptome supărătoare, ci, în mod ideal, sănătatea ta ar trebui să fie o prioritate.
Pe lângă toate acele rezoluții și lucruri pe care ți-ai propus să le duci la îndeplinire, ai grijă să pui pe primul loc starea ta de sănătate și vizitele la medic. Află din rândurile de mai jos cât de des ar trebui să te prezinți la specialiștii în medicină internă și cardiologi:
Când și cât de des ar trebui să te consulte un specialist în medicină internă?
Persoanele care se bucură de o stare bună de sănătate ar trebui să efectueze un consult general de medicină internă, precum și analizele de bază o dată pe an. În schimb, persoanele care au fost diagnosticate cu anumite probleme de sănătate sau boli cronice, cum ar fi diabet, hipertensiune sau boli hepatice ar trebui să se prezinte la un specialist în medicina internă la fiecare 6 luni sau chiar mai frecvent, în funcție de severitatea afecțiunii.
Există și unele simptome care ar trebui să te determine să te programezi cât mai curând la un specialist. În primul rând, oboseala neexplicată și persistentă poate indica multiple afecțiuni, de la anemie la boli hepatice sau renale, așa că nu ar trebui să neglijezi acest aspect. La rândul lor, problemele digestive, precum balonare, dureri abdominale, greață sau schimbări în tranzitul intestinal pot fi semne de probleme gastrointestinale sau metabolice. De asemenea, o febră persistentă fără o cauză evidentă necesită evaluare din partea unui specialist în medicina internă pentru a identifica o posibilă infecție sau o boală sistemică.
Nu trebuie să treci cu vederea nici scăderea sau creșterea bruscă în greutate, deoarece pot indica o posibilă afecțiune metabolică, tiroidiană sau digestivă. În cele din urmă, este recomandat să te adresezi unui specialist în medicină internă dacă suferi de dureri musculo-scheletice, articulare sau alte tipuri de durere care pot necesita investigații amănunțite pentru a exclude astfel boli cronice, inclusiv boli autoimune.
Cum te poate ajuta o evaluare cardiologică?
Un control cardiologic este recomandat tuturor persoanelor de toate vârstele, inclusiv persoanelor active și cele care nu suferă de boli de inimă. Pentru persoanele fără afecțiuni cardiovasculare, o evaluare realizată de un specialist în cardiologie o dată pe an este suficientă, în special dacă există factori de risc, cum ar fi istoric familial, fumat sau obezitate. În schimb, pentru pacienții care au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare, consultul poate fi necesar la fiecare 3-6 luni, în funcție de evoluția bolii și de recomandările medicului.
În general, orice senzație de apăsare sau durere în piept, mai ales dacă este asociată cu efortul fizic sau stresul, necesită consultul unui cardiolog. La rândul lor, bătăile rapide, neregulate sau senzația de palpitații în piept pot fi semne ale unei aritmii sau alte afecțiuni cardiace, caz în care este recomandată o programare cât mai rapidă la un specialist în cardiologie. Senzația de sufocare sau dificultatea de a respira, mai ales în repaus sau la efort, poate indica o problemă cardiacă, cum ar fi insuficiența cardiacă.
Este indicat să iei în considerare și umflăturile de la nivelul picioarelor sau gleznelor, deoarece pot indica o insuficiență cardiacă sau o problemă de circulație. În cele din urmă, asigură-te că beneficiezi de o reevaluare din partea unui cardiolog dacă suferi de hipertensiune arterială necontrolată în ciuda tratamentului pe care îl urmezi.
Controalele medicale și analizele regulate, fie anuale, fie mai frecvente în cazul persoanelor cu probleme cronice, ajută la menținerea unei bune stări de sănătate și la prevenirea complicațiilor majore. Este recomandat să acorzi o atenție sporită acelor simptome care îți indică necesitatea unei evaluări medicale, precum oboseala, dificultățile de respirație, durerile articulare sau de piept, precum și orice modificare bruscă și nejustificată a stării generale de sănătate.