Poveștile monumentelor din Brașov
Monumentele din Brașov stau mărturie unui oraș martir, unui oraș plin de istorie și de simboluri. Totuși, câte dintre poveștile pe care le evocă acestea cunoaștem? Trecem zilnic pe lângă aceste povești sculptate, vedem cum sunt sărbătorite de către oficialități, însă, de cele mai multe ori, simbolurile acestea ne rămân necunoscute.
Vorbind despre un oraș ca Brașovul – ”Probabil cel mai frumos oraș din România”, nu-i așa? – cu atât de multă istorie și povești de spus, noi credem că merită să ne îndreptăm atenția asupra detaliilor. Așadar, vă invităm alături de noi într-o poveste a celor mai reprezentative monumente din Brașov.
? Cristian Chelaru, iubescbrasovul.ro
Monumentul soldatului necunoscut
Amplasat în Piața Unirii din Șcheii Brașovului, monumentul soldatului necunoscut este un simbol al recunoștinței față de eroismul soldaților căzuți pe front în Primul Război Mondial. Monumentul a fost dezvelit în anul 1939 de către Reuniunea Femeilor Române.
Este înfățișat un soldat român, într-o poziție dinamică și cu o armă în mână. Inscripția de sub statuie transmite ”Recunoștință eroilor desrobitori de neam”.
? travelphotos.pro
Monumentul din zona Bartolomeu (Tranșeea Morții)
Rămânem tot la perioada Primului Război Mondial. În toamna anului 1916, țara noastră intrase în război alături de Antanta, împotriva Puterilor Centrale. La data de 7 octombrie a început bătălia pentru apărarea Brașovului. Una dintre companiile române a primit ordin să apere cu orice preț intrarea în oraș, dinspre Bartolomeu. Timp de două zile, soldații români au rezistat eroic, însă ulterior au fost înconjurați și nimiciți.
Surse istorice spun că, din cei 250 de soldați care erau de-a lungul liniei ferate, niciunul nu a scăpat cu viață. Cartușele goale care au fost găsite asupra lor stau mărturie unei lupte crâncene pentru viața lor.
Monumentul vulturului din zona Bartolomeu simbolizează eroismul soldaților căzuți. El are scopul de a cinsti pentru posteritate memoria militarilor și a fost dezvăluit într-o ceremonie în anul 1921. Pe inscripția de pe monument se pot citi următoarele cuvinte: „Patria recunoscătoare scumpilor săi fii. Nu vărsați lacrimi pe mormintele eroilor ci mai curând slăviți-l în cântece, așa ca faima numelui lor să rămână un ecou în legenda veacurilor.”
Troița de la Spitalul Județean
Venind în istoria puțin mai recentă a Brașovului, chiar în fața Spitalului Județean din oraș vedem o troiță, căreia i s-a alăturat, de câțiva ani, o statuie din piatră a unui sfinx în miniatură. Dacă majoritatea știm că sfinxul simbolizează putere și suveranitate, nu toți știm de ce, anual, în data de 15 noiembrie troița se umple de lumânări și coroane de flori.
Ei bine, troița de la Spitalul Județean este un simbol al martirilor anticomuniști din Brașov, din anul 1987. Cu doi ani mai devreme de revoluția anticomunistă din 1989, câțiva muncitori brașoveni, de la Uzina Steagul Roșu, nemaiputând suporta condițiile de trai, încep o răscoală cu scopul de a ajunge la sediul Partidului Comunist (astăzi clădirea Prefecturii). Aceștia ajung în fața Spitalului Județean, unde încep să cânte ”Deșteaptă-te române”.
În cinstea curajului lor, s-a ridicat această troiță, care să păstreze în memoria colectivă amintirea vie a muncitorilor care au îndurat pedepse fizice. În urma pedepselor aplicate, unii muncitori au decedat.
Monumentul luptătorilor anticomuniști
Între anii comunismului românesc, 1948-1989, brașovenii nu s-au lăsat îngenunchiați. Rezistența anticomunistă din Brașov a fost una dintre cele mai puternice din țară, astfel că nu se putea să ocolim zona în care a fost ridicat monumentul care să păstreze vie amintirea martirilor comunismului.
Acest monument este amplasat în apropierea Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu din Brașov și a fost realizat în gresie de culoare roșie și neagră. Dacă ne apropiem de el, putem observa înscrise centrele de torționare și numărul victimelor din aceste locuri. În componența sa, vedem o flacără de veghe, care vine să lumineze viața de dincolo a eroilor noștri brașoveni.
Brașovul ne oferă multe ocazii să-i aflăm istoria. Dacă ridici ochii și privești în jur, vei vedea toate valențele istorice pe care le capătă orașul. Sperăm că ți-am trezit interesul pentru monumentele din Brașov și că te simți mândru să te afli într-un oraș al curajului și luptei.
Care este locul tău istoric preferat din Brașov?
Foto sus: istvanjkb
Articol scris de Ruxandra Cioacă