Turist pe lângă Brașov – istoria județului prin 6 monumente (partea I)
Brașovul este recunoscut, în primul rând, pentru relația sa cu istoria și natura. Dacă te plimbi prin oraș, oriunde te uiți vezi spații verzi, parcuri întinse, monumente istorice, iar peste toate străjuiește muntele Tâmpa. Dar, orașul Brașov ocupă numai câteva file din cartea istoriei județului Brașov. Celelalte localități care îl înconjoară participă la istoria județului cu povești cel puțin la fel de interesante. Câte dintre acestea le cunoști?
Astăzi vom citi împreună poveștile din istoria județului Brașov. O să deschidem cartea, pe rând, la cele mai cunoscute monumente din împrejurimile orașului.
Castelul Bran – Legendele pornesc din sud
Primele file ale cărții noastre încep cu poate cel mai cunoscut monument din țară. Castelul Bran este vizitat anual de sute de mii de turiști. Legenda lui Dracula, creată de irlandezul Bram Stoker, bântuie imaginea monumentului în ochii turiștilor. Construit în secolul XIV, castelul a fost martor la multe evenimente istorice importante pentru țara noastră, desfășurate sub ochii celor mai importante figuri istorice: Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Regina Maria.
Castelul a fost construit pe o stâncă, un punct strategic. Camerele sale au fost amenajate ca muzeu. Ca turist, vei regăsi colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, care stau mărturie întregii istorii din regiunea culoarului Rucăr-Bran. Familia de Habsburg, proprietarii castelului, au remobilat castelul cu obiecte personale. Toate obiectele expuse contribuie la atmosfera regală.
? cenzurah, validonosa, al3x_jtf, radu.nita
Râșnov – străjerul de pe deal
Dăm pagina și urcăm câțiva kilometri spre nord – ajungem la Cetatea Râșnov. Așezată pe un deal stâncos, împrejmuit de pădure, cetatea are o poziție strategică excelentă. De aici, soldații puteau vedea foarte bine când se apropie inamicul, și mai aveau un avantaj: accesul spre ea se face dinspre Est.
Istoria sa începe din secolul al XIII-lea, fapt care i-a intrigat pe regizorii de la Hollywood. Filmele Cold Mountain, cu Nicole Kidman, Vlad, the Impaler: Blood Empire, cu Dominic Purcell, Hatfields&McCoy cu Kevin Costner și The Scorpion King au fost turnate aici. Anual, aici au loc mai multe festivaluri istorice și de film.
Ca toate fortificațiile medievale, nici Cetatea Râșnov nu a scăpat de legende. Una dintre ele este legenda fântânii din curtea interioară. Se spune că fântâna ar avea 147 de metri adâncime și ar fi fost săpată de doi prizonieri turci, care ar fi muncit la ea 15 ani, cu promisiunea eliberării lor. Se spune că pereții săi conțin mai multe versete din Coran, iar la baza acesteia ar fi fost ascunși saci întregi de galbeni, care se află și astăzi acolo.
? cryscrystian, sellenava, aidine.f
Hărman – o cetate de necucerit
Filele istoriei județului nu puteau fi parcurse fără să ne oprim asupra Cetății Hărman. Aceasta este foarte asemănătoare cu cea din Prejmer, însă de dimensiuni mai reduse. În germană Honigberg, adică Muntele Mierii, orașul este o așezare cunoscută, în istorie, pentru producerea mierii.
Edificiul a fost construit ca o cetate de refugiu, în secolul al XIII-lea. Rezistența ei în timp a fost una impresionantă. Deși a fost incendiată și asediată de multe ori, Cetatea Hărman nu a fost niciodată cucerită. Ea se păstrează într-o formă extraordinară și în ziua de astăzi, ca toate bisericile fortificate transilvănene. Cetatea are un zid interior oval, înalt de 12 metri, care a fost întărit cu șapte turnuri de apărare, toate prevăzute cu spații prin care soldații turnau smoală topită peste asediatori.
? haipelanoi.ro
Te-au captivat poveștile de până acum? Nu-ți face griji, cartea de istorie a județului Brașov nu se termină aici. Mai avem monumente pe care să ți le prezentăm. Abia așteptăm să citim împreună următoarele povești!
Tu ai vizitat până acum vreunul dintre monumentele de mai sus? Spune-ne printr-un comentariu cum te-ai simțit acolo!
Articol scris de Ruxandra Cioacă
Foto sus: iustynfoto