Castelul Bran

de |

Castelul Bran

Castelul Bran se află la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, între culmile munților Bucegi și Piatra Craiului, pe drumul ce leagă Brașovul de Câmpulung. Distanța din Brașov până la castel este de 30 km, pe drumul național DN73, pornind din oraș spre vest, prin cartierul Bartolomeu.

Adresă: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran
Distanța: 30 km de Brașov
Coordonate GPS: N 45.515178°, E 25.367044°

Nu doar construcția impresionantului castel constituie o atracție, și peisajele din zonă aduc un aport mare la farmecul locului. Zona este înconjurată de munți masivi, platouri, curburi, maluri sculptate de râuri și văi, plus o rețea hidrografică bine dezvoltată.

Construcția castelului a început în anul 1377, ca urmare a emiterii unui act prin care cancelaria regelui maghiar Ludovic I de Anjou, acordă locuitorii Brașovului dreptul de a construi un castel. Documentul oficial îndemna sașii din întreaga regiune a Brașovului să participe la construcția castelului Bran.

În anul 1388 se încheie construcția castelului, ridicat pe stânca dintre Măgura și Dealul Cetății, cu vedere spre Valea Moeciu si Țara Bârsei. Pe lângă rolul de fortăreață împotriva extinderii Imperiului Otoman, castelul avea și rolul de vamă, reținând 3% din valoarea mărfii care circula în Transilvania.

De-a lungul timpului, castelul și-a tot schimbat proprietarii, însă în 2009 intră pe deplin în posesia moștenitorilor legali. În prezent, castelul are rolul de muzeu unde sunt expuse colecții de mobilier, arme, armuri și costume.

Legenda creată în jurul castelului, denumit și Castelul lui Dracula, atrage turiști din toată lumea. Faima castelului a început odată cu romanul „Dracula, vampirul din Carpati”, a lui Bram Stoker, publicat în anul 1897 la Londra. Autorul descrie locuri mistice și un conte sângeros, supranumit Dracula. Aceste relatări sunt asociate cu domnia lui Vlad Țepeș, domnitor cunoscut pentru pedepsele aplicate celor care îi încălcau ordinele.

Castelul Bran este așadar un obiectiv turistic demn de vizitat, plin de legende, încărcat de istorie și înconjurat de peisaje încântătoare.

Contact:

Telefon: +4 0268 237 700
Website
Program:
Vara (1 aprilie-30 septembrie)
Luni: 12 – 18
Marți–Duminică: 9 – 18
Iarna (1 octombrie-31 martie)
Luni: 12 – 16
Marți–Duminică: 9 – 16

Foto: http://www.castelulbran.ro/