Cetatea Râșnov

de |

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov datează din timpul șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei (1211-1225). În această perioadă au fost aduși primii coloniști sași ce au contribuit la dezvoltarea așezării. Prima mențiune documentară datează însă din anul 1335, cetatatea fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți din Transilvania.

Adresa: Rășnov
Distanța: 17 km de Brașov
Traseu: Brasov – Rucar – Campulung
Coordonate: 45.590551, 25.468742

Construcția este alcătuită dintr-o incintă exterioară, amplasată în est și mărginită de un zid fortificat, dotat cu un turn pătrat. Incinta interioară este înconjurată de zidurile și turnurile cetății. Până în prezent, cetatea a suferit multe modificări, fiind supusă numeroaselor asedii, cărora le-a rezistat din fericire.

Prin poziția sa strategică, cetatea controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. După alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară a încredințat cetatea cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia se subordonau comitelui secuilor sau voievodului Transilvaniei.

În prezent, turiștii pot vizita muzeul de artă feudală în care sunt expuse arme, armuri, mobilier de apocă, porturi specifice acelor vremuri. Există și obiecte mai neobișnuite, precum masca de tortură sau jug pentru transportarea prizonierilor. Alte atracții pentru turiști sunt buticurile de unde se pot achiziționa suveniruri, obiecte de artă, pietre semi-prețioase sau cărți despre tradițiile locului.

Cetatea a fost și locul în care s-au filmat numeroase cadre pentru filme românești dar și producția americană „Cold Mountain”, din această pricină, zona își merită titlul de cetate a filmului istoric românesc.

Telefon: +40 744 101 036
Program:
noiembrie – martie L -D : orele 09.00 – 17.00
aprilie – octombrie L -D : orele 09.00 – 18.00