Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Vadu Crișului Bihor

Vă invit la un exercițiu de imaginație. Ne aflăm la punctul de întâlnire al Munților Pădurea Craiului cu Depresiunea Vadului, chiar la ieșirea Crișului Repede din defileu. Vadu Crișului, satul reședință al comunei omonime, ne primește bucuros de oaspeți și ni se deschide în toată splendoarea. Odată ajunși pe aceste meleaguri fragede și revigorante, tot ce înseamnă griji cotidiene și frunți încrețite se evaporă subit. Răcoare, aer curat și mult verde proaspăt.

Tot ce vă spun, vă spun din experiență proprie. Cum a venit primăvara, echipa Bihor.eu a ieșit din bârlog și a luat drumul munților noștri cărunți ca să descopere pe unde se ascund colțișoare de rai prin județul nostru. Azi povestim (precum ați observat) despre Vadu Crișului. O informație care intră la rubrica „Știați că…” este faptul că Vadu Crișului este renumit pentru meșterii săi olari și târgul de la Vama Sării care are loc în prima duminică din luna iulie.

După ce am parcurs un traseu montan destul de prietenos care ne-a purtat până la belvedere (în acest caz las imaginile să vorbească), am coborât către Peștera Vadu Crișului, aflată în defileul Șuncuiuș-Vadu Crișului. Imaginați-vă câte am fi ratat dacă în 1903 niște minți curioase nu ar fi bănuit că deasupra Cascadei Vadu Crișului se află o peșteră de mari dimensiuni. Din fericire, Czaran Gyula a descoperit această frumusețe carstică, iar în 1905 peștera a fost deschisă spre vizitare. Deși are o lungime 1510 metri, peștera nu poate fi vizitată în totalitate deoarece două treimi din ea este rezervată cercetărilor speologice.

Haideți să vă spun câteva informații fascinante despre peșteră. Pe la jumătatea secolului trecut, Tiberiu Jurcsak a descoperit o coastă de urs al cavernelor în peșteră. Acest indiciu l-a determinat să presupună că în peșteră s-ar afla un punct fosilier. Și foarte bine a făcut! Într-adevăr a descoperit și alte oase Ursus Spelaesus care acum pot fi găsite la Muzeul Țării Crișurilor în Oradea.

Peștera Vadu Crișului a fost inclusă în proiectul „Conservarea speciilor de lilieci din Pădurea Craiului, Bihor și Trascău”, așadar se înțelege de la sine că în peșteră am găsit colonii de lilieci sociabili pe care am încercat să nu-i deranjăm prea tare. Nici unul nu ne-a urmărit până acasă, deci am și reușit. Cele mai frecvent întâlnite specii de lilieci sunt liliacul mic cu potcoavă și liliacul mare cu potcoavă.

De asemenea, peștera adapostește cea mai bogată faună cavernicolă din România. Aici sunt specii de melci, viermi, insecte si crustacee. Bineînțeles că întâlnim și stalactite, stalagmite și alte formațiuni care ne reamintesc faptul că cel mai priceput sculptor este natura. De-a lungul vizitei suntem însoțiți de un pârâu care, avându-și originile în Izvorul Bătrânului, iese din peșteră și formează Cascada de la Vadu Crișului. Pentru amatorii de legende am o informație picantă: se spune că dacă bei trei guri din apa acelui pârâu și te gândești la persoana iubită, vei râmâne toată viața îndrăgostit de persoana respectivă.

După ce ne-am delectat cu acest labirint subteran și am văzut din nou lumina zilei, am coborât spre cascadă. O adevărată revitalizare! Fotografii noștri s-au asigurat că spectaculoasa cădere de apă ajunge sub ochii tuturor celor curioși. Am profitat din plin de acest popas la poalele cascadei ca să ne bucurăm de un soare zâmbitor.

Aventura intitulată Vadu Crișului s-a încheiat cu o plimbare până la Șuncuiuș de unde am luat trenul către casă. Și ca să închei pe un ton mai vesel: să știți că am vorbit cu niște spioni ca să mă asigur că veți pune piciorul în peștera Vadu Crișului cât de curând! Sper că nu veți putea rezista tentației de a explora acest târâm de piatră.

Contact – Primăria Vadu Crișului

Adresă: str. Principală, nr. 1
Telefon: +40-259- 443.136
Website: AICI

Articol scris de Andreea Lupu.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie