Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
facilități educaționale

Universitatea din Oradea, fosta Școală de Jandarmi, a fost construită între anii 1911 – 1913 și gândită de către Vágó József. Complexul de clădiri a reprezentat pentru arhitect un demers de amploare, poate una dintre cele mai mari realizări de-ale sale. Din paleta sa de construcții arhitecturale mai fac part și: Vila Schiffer, Palatul Moskovits, Casa Darvas, Bazarul Árkád, Teatrul Feld și altele.

Situată pe fosta stradă Rulikowski, Universitatea din Oradea se întinde pe o parcelă ce ia forma unui trapez dreptunghic. Aceasta este compusă din 12 pavilioane ce abordează stilul secession de influență vieneză. Ornamentele regăsite pe clădiri sunt simple, netede, folosindu-se astfel jocul volumelor. De asemenea, între monumente se află vechea „curte pentru exerciții”, astăzi parcul ce oferă studenților, cadrelor didactice și tuturor vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de liniștea cuprinsă de arbori.

Timpul trece repede – sintagmă des folosită de mai toți oamenii, descrie și cei 230 de ani împliniți în anul 2010 de când învățământul academic orădean s-a instaurat pentru prima dată în oraș și 47 de ani de când există învățământ universitar în Oradea.

Prima facultate ce a luat ființă în Oradea a fost Facultatea de Drept, în anul 1780. Mai târziu, în anul 1963, se pun bazele unui Institut Pedagogic de trei ani, ce cuprindea alte două facultăți: filologia și matematica-fizica. Iar, mai pe urmă, se vor alătura Facultatea de Istorie-Geografie și Facultatea de Educația fizică, urmând ca până în prezentul apropiat să se ajungă la numărul de 15 facultăți și 108 specializări pentru studiile de licență, toate fiind găzduite de Universitatea din Oradea.

Având în vedere că mințile luminate au nevoie și de carte, nu cu foarte mult timp în urmă s-au finalizat lucrările realizate pentru clădirea noii Biblioteci a Universității din Oradea.

 

Contact – Universitatea din Oradea
Adresă: Str. Universității, nr. 1
Telefon: +40-259-408.113
Email: [email protected]
Website: AICI 

Facebook: AICI

Sursă foto AICI

 

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie