Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Turnul Primăriei din Oradea

Turnul Primăriei din Oradea

La începutul secolului al XX-lea, zestrea edilitară a oraşului Oradea se îmbogăţea cu o somptuoasă construcţie, care urma să devină, în scurt timp, un însemnat centru administrativ şi urbanistic. Edificiul monumental al primăriei, Turnul Primăriei din Oradea a fost construit după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman, în stil neoclasic şi se întinde pe o suprafaţă de 5.508 mp. Clădirea primăriei a fost ridicată după numai doi ani de muncă intensă, între februarie 1902 – octombrie 1903.

Planul clădirii este în formă de „U” cu o latură deschisă. Edificiul se remarcă în primul rând prin monumentalitate. Are un parter şi două etaje, cu acces pe fiecare latură. Faţada dinspre Crişul Repede are un turn cu un orologiu la cota cea mai înaltă. Clădirea dispune de trei curţi interioare. Accentul decorativ cade, în primul rând, asupra faţadei principale în stil neoclasic, mai ales pe tronsonul central. Se poate afirma că, în zilele noastre, sunt un număr mic de imobile cu funcţie administrativă din România, care să reprezinte atât de bine îmbinarea funcţionalităţii cu aspectul impunător şi elegant.

Trebuie să remarcăm, în acest timp, că edificiul ce adăposteşte administraţia locală este una din puţinele clădiri ale urbei care şi-a păstrat destinaţia iniţială, respectiv de a servi interesele societăţii orădene, o societate particularizată prin multietnism, multifuncţionalism şi multiculturalism.

Obiectiv Turistic Turnul Primăriei din Oradea

Una dintre cele trei faţade ale clădirii, mai exact cea dinspre strada Tudor Vladimirescu este marcată de „Turnul Primăriei”. Acesta are o înălţime de aproape 50 m şi este prevăzut cu 4 nivele principale din care trei de panoramă.

Atracţiile turistice ale Turnului:
  • La nivelul I se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”.

Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe Marşul lui Iancu şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezso. În prezent ceasul din Turnul Primăriei este îngrijit de Nagy Csaba Sandor. Datorită lui modul de funcţionare a ceasului s-a schimbat din 1992. Dacă până în 1992 inerţia greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, acum pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor. Orologiul este alcătuit din patru părţi – cadrane, situate în partea superioară pe fiecare latură a obiectivului. Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numit sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane. Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.

  • Nivelul al II – lea, prezintă o panoramă de la 33,85 m.

În File din istoria pompierilor Bihoreni vol. II, editat în anul 2001, se specifică faptul că în 1904 se mută în turnul noii clădiri a Primăriei, punctul de observare a incendiilor pentru oraş, care anunţa prin bătăi în clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul – oraşul nou 2 bătăi, vest olosig (ret) 3 bătăi, est olosig 4 bătăi, velenţa 5 bătăi şi velenţa-sud 6 bătăi. In turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul iar noaptea se aprindea un reflector electric.

  • Nivelul al III – lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe funcţionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.
  • Nivelul al IV- lea oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop.
Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spaţiului limitat.

Turnul Primăriei din Oradea – Date de contact

Adresă: Strada Tudor Vladimirescu, numărul 2
Website: www.monumentebihor.ro
E-mail: [email protected]
Facebook: Turnul Primăriei Oradea
Telefon: 0731 212 284

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie