Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Sinagoga Ortodoxa Hinech Neorim

Sinagoga Ortodoxă Hinech Neorim

După 20 de ani de când arhitectul Löbl Ferenc a gândit un proiect pentru Sinagoga Ortodoxa Hinech Neorim, iar in anul 1910, au început și lucrările care astăzi constituie o mică parte din istoria evreilor din orașul Oradea.

Datând din anul 1930 (1926 conform diferitor surse), Sinagoga Ortodoxă Hinech Neorim este ultimul templu mozaic din Oradea. Acesta este construit pe un plan rectangular, având dimensiuni nu foarte mari. Cele patru coloane spiralate, așezate în colțuri, alături de ferestrele ovale din jurul intrării centrale – pe unde aveau acces doar bărbații – , naos, balcoanele laterale și multele elemente specifice acestei culturi, fac ca monumentul istoric să contribuie la completarea listei frumuseților arhitecturale din Oradea.

Situată pe strada Primăriei, numărul 25, lăcașul sfânt a funcționat până în anul 1990, când a fost abandonat și preluat un an mai târziu de către conducerea Comunității Evreiești. În anul 2010 construcția de tip „vapor” a intrat în administrarea Muzeului Țării Crișurilor pentru zece ani, aceștia din urmă având responsabilitatea de a realiza un Muzeu de istorie a evreilor din Oradea și Bihor. Până în prezent, lucrarea a fost realizată parțial, fiind luate în calcul noi investiții pentru finalizarea proiectului.

Trecutul evreilor este unul destul de incert din cauza arhivelor distruse. Drept urmare, prima mențiune cu privire la evreii din Oradea își are rădăcinile în anul 1715. În anul 1850 trăiau 1438 de evrei în Oradea, urmând ca după un timp, după emanciparea evreilor, numărul să crească la 6438, adică 22% din populația de atunci a orașului (sursă: Monografia Județului Bihor, vol I). După cum bine știm deja, comunitatea evreiască a contribuit semnificativ la dezvoltarea orașului de pe Crișul Repede. Iar, în perioada în care a fost construită și această mică sinagogă, trăiau în Oradea aproximativ 25000 de evrei.

Mai târziu, după ce a fost făcut cunoscut Dictatul de la Viena, a început perioada de decădere a acestei comunități greu încercate. La data de 19 martie 1944, evreii nu mai aveau voie să părăsească localitatea de domiciliu. La data de 5 aprilie 1944 s-a impus purtarea stelei galbene, urmând arestări masive, închiderea magazinelor evreiești, sechestrarea bunurilor, înființarea ghetoului și multe altele. În perioada 25 mai – 3 iunie 1944 a avut loc deportarea lor înspre lagărele de exterminare. În prezent, în Oradea, există o comunitate de circa 800 de evrei.

Sinagoga Ortodoxă Hinech Neorim cu cele 450 de locuri, 150 pentru femei și 300 pentru bărbați, urmează a servi drept Muzeu de istorie a evreilor.

Articol scris de Diana Pașc

Date de contact – Comunitatea evreilor Oradea – Sinagoga Ortodoxă Hinech Neorim

Adresă: Strada Sucevei, numărul 23
Telefon: 0749 816 620

 

Sursă foto AICI

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie