Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Piața Ferdinand – o cutie de bijuterii - Ghid Local Oradea

Piața Ferdinand – o cutie de bijuterii

Piața Ferdinand (cândva numită Piața Bemer) este una dintre cutiile de bijuterii care alcătuiesc zestrea orașului Oradea. Situată în zona centrală, pe malul drept al râului Crișul Repede, piața adăpostește numeroase monumente culturale, fiecare fiind o bijuterie aparte prin aspectul deosebit și povestea care se află în umbra ei.

Ne aflăm așadar în inima Oradiei, plimbându-ne în Piața Ferdinand. Vom descoperi…

Teatrul Regina Maria Oradea

O perlă a eclectismului orădean, clădirea Teatrului Regina Maria finalizată în 1900, domină peisajul arhitectural al pieței. Planurile de construcție ale teatrului ridicat în 15 luni (un timp record chiar și pentru epoca actuală) au fost întocmite de o cunoscută firmă vieneză Fellner și Helmer specializată în astfel de proiecte arhitecturale. Pentru conducerea și supravegherea lucrărilor a fost delegat, din partea firmei vieneze, arhitectul Krubicza Jozsef. Antreprenori-constructori au fost arhitecții orădeni Rimanóczy Kálmán, Guttmann Josef și Rendes Viloas. Partea centrală a fațadei principale este dominată de elemente neoclasice, pe când restul acesteia, împreună cu fațadele laterale întrunesc elemente neorenascentiste. Interiorul de o remarcabilă eleganță este în stil neobaroc.

În prezent, aici își desfășoară activitatea trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria.

Teatrul de Stat Regina Maria 2
Fotograf: Ștefania Curila

Bazarul

Pentru ca noua construcție, Teatrul Regina Maria, să aibă un cât mai bun amplasament, câteva clădiri au fost demolate, printre care și vechiul Bazar – modificat și deplasat de către arhitectul Rimanóczy Kálmán în 1899. Bazarul, masiv și impozant, a fost construit în stil eclectic, cu o dominanță neoclasică și renascentistă. Aici a funcționat odinioară primul cinematograf orădean.

În zilele noastre, această clădire adăpostește diferite magazine și restaurantul Irish Pub.

Piața Ferdinand
Fotograf: Alexandru Ion

Hotelul Astoria

O altă bijuterie care își află lăcașul în Piața Ferdinand este Hotelul Astoria, fostul Palat Sztarill, aflat în partea vestică. Povestea lui începe în 1902 când arhitectul Ferenc Sztarill a început construcția palatului. Pe atunci, primul etaj al clădirii era destinat locuințelor, iar la parter se afla cunoscuta cafenea Emke, loc de întâlnire și discuții al intelectualilor din acea vreme. În 1930, Palatul Sztarill devine Hotelul Astoria. Cel de-al Doilea Război Mondial a întrerupt activitatea hotelului, dar aceasta a fost reluată cu mulți ani mai târziu, în 1975.

Astăzi, Hotelul Astoria continuă să ofere clienților servicii de calitate. De asemenea, la parter s-a deschis restaurantul Crown Pub.

Piața Ferdinand
Fotograf: Alexandru Ion

Hotelul Transilvania

Hotelul Transilvania, fostul Hotel Panonia (situat în apropierea Hotelului Astoria) a fost construit între ani 1903 și 1904, după planurile arhitectului Guttman Jozsef. Din punct de vedere architectural, clădirea Hotelului Transilvania se încadrează în stilul eclectic cu vizibile amprente de secession. De curând, clădirea a fost revitalizată de reabilitarea fațadelor.

Actualmente, interiorul hotelului a fost transformat în strălucitoarea sală de evenimente: „Queen Marry” & Ballroom.

Piața Ferdinand
Fotograf: Alexandru Ion

Clădirea de economii a comitatului Bihor

În continuarea Hotelului Transilvania se află clădirea Casei de economii a comitatului Bihor, o altă bijuterie eclectică, ridicată în 1809 și destinată inițial pentru locuințe. Începând cu anul 1861, a fost utilizată ca unitate bancară.

În prezent, aici funcționează banca BRD.

Palatul Levay

Construit în formă de L între anii 1892 și 1894 de către arhitectul Hazlián János, Palatul Levay este o elegantă împletire a stilului clasic cu elemente specifice eclectismului timpuriu. Palatul Levay se află pe malul Crișului repede.

În momentul de față, parterul palatului găzduiește diverse magazine.

Fotograf: oradea.travel
Fotograf: oradea.travel

Casa Poynar

Casa Poynar (la intersecția dintre Piața Ferdinand și strada Nicolae Grigorescu) a fost construită în anul 1907 de către maestrul Sztarill Ferenc. Încadrându-se în stilul secession, clădirea este decorată de elemente curbilinii și ornamentale, unele policrome de ceramină și tencuială floristică.

În prezent, la parterul Casei Poynar se găsesc numeroase magazine.

Piața Ferdinand
Fotograf: Alexandru Ion

Așadar, fie că sunteți turiști dornici să descoperiți frumusețea acestui oraș deosebit sau „băștinași” fermecați de istoria și cultura propriului oraș, Piața Ferdinand este, în orice moment al zilei, o destinație ideală pentru o plimbare prin paginile trecutului.

Articol scris de Andreea Lupu

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie