Palatul Vulturul Negru
Art Nouveau, Modernista, Liberty, Secession, Jugendstil, această enumerare vorbește despre același stil ce își propune să îmbine armonios utilul cu frumosul clasic, fiind un răspuns de adaptare la evoluția societății.
După cum mai multe clădiri din Oradea au intrat în „pas cu moda” și au devenit reprezentante Art Nouveau, așa și Palatul Vulturul Negru se numără printre clădirile abordate de același stil artistic.
Ce a fost
Construcția din apropierea Crișului Repede – Palatul Vulturul Negru, martoră a secolului XX -, a făcut față timpului obiectiv și trecător. Astfel, astăzi se numără printre clădirile-monument aflate în Piața Unirii, alături de: Primăria orașului Oradea, Biserica cu Lună, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Moskovits, Biserica Sf. Nicolae și Biserca Sf. Ladislau.
Hotel cu 75 de camere, restaurant, multe magazine, cafenea, cofetărie, berărie, săli pentru diverse evenimente, spații de închiriat … toate acestea erau găzduite de acest Palat, sub umbrela unui complex multifuncțional.
Dar, să vedem ce a fost aici înainte …
Se spune că exista o casă în Piața Mică, Piața Unirii de astăzi, care adăpostea Hanul Vulturul, o berărie. Dacă în 1714 acest han potolea setea trecătorilor și tot aici, în acea perioadă, se afla sediul Primăriei Orașului Nou, în timp utilitatea clădirii s-a extins, cuprinzând o serie de alte activități, precum: spectacole de teatru, spațiu destinat balurilor și diverselor întruniri ș.a. Toate acestea au făcut parte din clădirea Hanului Vulturul până în anul 1837 când, după un incendiu avut loc în 1836, clădirea a fost refăcută și extinsă.
După încă câteva decenii, simbolul purtat de acest spațiu se pare că a avut „puterea” de a se ridica la rangul de care este demn, și anume: Palatul Vulturul Negru. Au fost nevoie de: „4 milioane de cărămizi, 60 vagoane de ciment, 47 vagoane de fier, 52 vagoane de var, 6 vagoane de piatră și 26 vagoane de lemn” (Mircea Pașca, apud. Liviu Borcea), pentru ca Vulturul să „se ridice din nou la înălțimi”.
S-au făcut multe sacrificii pentru ca această clădire să poate fi realizată, astfel s-au vândut spații precum: vechea clădire Vulturul Negru și Arborele Verde, terenul lui Kurländer Ede şi Adorján Emil. De asemenea, a existat și un concurs pentru cei dornici să își lase amprenta și să-și materializeze ideile prin acest monument. Multe lucruri s-au întâmplat pentru ca în decembrie 1908 munca să fie răsplătită iar rezultatul mult așteptat să apară …
Arhitectura
Gânditorii operei, Marcell Komor (7 noiembrie 1868 – 29 noiembrie 1944) și Dezső Jakob (4 noiembrie 1864 – 5 august 1932), sunt doi arhitecți maghiari care în anul 1897 și-au deschis împreună un cabinet de arhitectură care avea să funcționeze până la finalul războiului.
Casa Adorjan I, Casa Adorjan II, Palatul Stern, Camera de Comerț și
Industrie – construcții realizate sub numele celor doi în Oradea. Pe lângă monumentele menționate anterior, se mai adaugă numeroase clădiri din țară și din străinătate.
Preluând limbajul stilistic al lui Lechner, rezultatul final a făcut ca Palatul Vulturul Negru să fie format din două corpuri – prin care iese un pasaj cu acces spre Str. Independeței, Piața Unirii și Str. Vasile Alecsandri –, patru etaje, cu parterul înalt, fațada asimetrică înspre Piața Unirii ce surprinde cel mai bine stilul Liberty și mai ordonată înspre str. Independeței. Vitraliul cu Vulturul Negru a fost finalizat în anul 1909 de către Neumann, devenind astfel emblema întregului palat.
Ce este astăzi
Trecerea timpului a făcut ca Palatul Vulturul Negru să își păstreze doar o parte dintre activitățile abordate inițial, astăzi găzduind: Sala Studio Arcadia, mai multe pub-uri, diverse firme ș.a.
Fațada proaspăt renovată, pasajul în proces de renovare și Piața Unirii bine „șlefuită” după o perioadă de reconstruire intensă, fac ca întreg spațiul să fie un loc numai bun de vizitat și de petrecut un timp istoric de calitate.
Contact – Palatul Vulturul Negru
Adresă: Piața Unirii
Web: AICI
Facebook: AICI
Articol scris de Diana Pașc
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!