Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Palatul Miksa Moskovits

Palatul Miksa Moskovits

Bijuterie a arhitecturii 1900 din Oradea, Palatul Miksa Moskovits se află la adresa Parcul Traian nr. 2, la colțul format cu strada Republicii. A fost comandat de inginerul Miksa Moskovits, căruia i-a servit drept locuință.

Terenul pe care se află Palatul Miksa Moskovits a fost cumpărat în 1904, iar clădirea în sine a fost ridicată în perioada 1904 – 1905, după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy junior. Structura de rezistență a fost proiectată de profesorul universitar budapestan ing. Szilárd Zielinszky.

Palatul Miksa Moskovits este format din subsol, parter, mezanin și două etaje și este organizat în jurul unei curți interioare. La subsol se aflau spații de depozitare, iar la parter magazine. Etajele serveau drept locuințe de mari dimensiuni, apartamentele având de la trei la cinci camere, dar care au fost recompartimentate cu timpul.

Maniera florală, vegetală sau zoomorfă, curbilinie, foarte elegantă și grafică înscrie clădirea în secessionul münchenez, în așa-numitul Lilienstil. Predomină vrejurile, florile cu tulpini lungi, curbilinii. Feroneria de la balcoane, tipică arhitecturii 1900, este constituită dintr-o broderie din lujeri șerpuitori, din frunze și flori. Caracterul floral, vegetal și curbiliniu este regăsit și la feroneria scării și la grilajul porții masive, din metal și la al unor uși de la intrarea în apartamente.

Fereastra de la etajul al doilea, de pe colțul clădirii este înconjurată de doi arbori, care ar putea simboliza pomul vieții. Între fereastră și arbori se găsește un cap de femeie în altorelief, înconjurat de flori, frunze și ramuri. Aceste două elemente, alături de turnul circular cu acoperiș elipsoidal, îmbrăcat cu decorații vegetale, ilustrează cel mai bine caracterul rafinat al decorativismului Lilienstil.

Astăzi, la parterul Palatului Miksa Moskovits se află una dintre cele mai vechi frizerii din Oradea.

Articol scris de Betty Halasz

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie