Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Palatul Apollo Oradea, Alexandru Ion

Palatul Apollo

Pe Calea Republicii, la intersecția cu strada Mihai Eminescu, o altă clădire marchează influența stilului secession în Oradea, din vremile nu demult apuse: Palatul Apollo.

Construit în perioada 1912 – 1914, Palatul Apollo a fost gândit de Rimanóczy Kálmán junior (1870 – 1912), arhitect și antreprenor, autorul mai multe clădiri din oraș, precum: Palatul Finanțelor Publice (1899 – 1900), Primăria Oradei (1902 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903-1905), Baroul (1908-1909) și multe altele.

Înainte ca actualul Palat Apollo să existe, în acel loc era amplasat un han ce purta același nume. Dorindu-se dezvoltarea zonei, s-a deschis un concurs de proiecte. În anul 1911, Rimanóczy jr. și-a depus propriul proiect prin intermediul căruia a surprins plăcut comunitatea orădeană și persoanele de influență din oraș de la acea vreme. Un an mai târziu, în 1912, a fost anunțat public faptul că dânsul este câștigătorul licitației. Din păcate, tot în anul 1912, în data de 12 iulie, arhitectul a murit. Cu toate acestea, a intervenit soția decedatului pentru ca Krausze Tivadar să preia proiectul.

Parter înalt, parter scund în curte, mezanin, două etaje, apartamente de mari dimensiuni cu baie, cămară, cameră pentru servitoare și bucătărie (între 3 și 6 camere), spații pentru diverse ateliere de artă, două fațade – una bogat decorată, iar alta mai simplă – împodobite cu ghirlande, scuturi, panglici, console, logii, balcoane, statui ce redau trupuri feminine, ferestre mari dreptunghiulare sau arcuite și multe altele – un amalgam de elemente Art Nouveau care împreună formează Palatul Apollo.

Îmbinarea armonioasă a secessionului berlinez cu heraldica de tip Empire german, surprinde plăcut orice trecător care își rupe o clipă din timpul propriu pentru a admira minunatul palat care stă înfipt într-o parcelă ce are formă patrulateră.

Contact – Primăria Oradea
Adresă: Str. Republicii, nr. 12 (Palatul Apollo)
Telefon: +40-259-437.000
Email: [email protected]
Website: AICI

Sursă foto AICI.

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie