Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Hotel Parc

Hotel Parc

Clădire eclectică, cu numeroase elemente Art Nouveau, Hotel Parc se află la intersecția străzii Republicii cu strada Aurel Lazăr. Are forma literei U și cuprinde un parter și un etaj, din care doar etajul îi aparține, parterul fiind compus din diferite magazine. Curtea interioară a fost utilizată pe post de terasă.

Clădirea a fost ridicată de frații Emil și Gyula Weislovich, în anul 1903. Cei doi au ajuns proprietarii terenului prin moștenire. Pe acest teren se afla înainte o veche clădire, Castelul Bethlen, care a fost demolată în întregime. Hotelul a fost inagurat de frații Weislovich în martie, 1915.

În perioada 1914 – 1915, pe baza proiectului realizat de Czoczek Alajos, clădirea se transformă în hotel de lux cu 60 de camere, cu o fațadă eclectică fără exces de decorație. Total diferită, fațada laterală are o plastică exterioară dominată de un balcon mare cu feronerie originală, cu multiple forme rafinate și pline de fantezie pe un fundal cu decorație în relief cu plăcuțe de ceramică colorată, un adevărat exercițiu de stil.

După ce hotelul a fost ridicat, Gyula Weislovich a făcut o călătorie în India, de unde a adus covoare orientale de o mare valoare, vaze și alte obiecte care au asigurat hotelului o eleganță deosebită.

De-a lungul timpului, la acest hotel au poposit personalități de seamă: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu, regele Carol al II-lea și poetul indian Rabindranath Tagore.

În curtea interioară a hotelului a fost construită, probabil între 1924 – 1925, o imitație de castel medieval-romantic, format dintr-un ansamblu de turnulețe din piatră de calcar, cu acoperiș coif din mozaic roșu-alb, cu goluri mici terminate în arc de cerc sau goluri dreptunghiulare ce imită gurile de tragere ale turnurilor medievale. De asemenea, o scară mică exterioară a unui turn are feroneria decorată cu veverițe.

Datorită arhitecturii eterogene și trecutului glorios, Hotel Parc este un simbol al orașului Oradea care merită vizitat atât de turiști, cât și de localnici.

Articol scris de Betty Halasz. Fotografii preluate de AICI.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie