Povestea Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea începe astfel: a fost odată ca niciodată un grup de iubitori ai teatrului pentru copii. În 1950, aceștia au hotărât să își construiască un cuib în Oradea. Cinci ani mai târziu, fostul Teatru de Stat pentru Copii și Tineret Arcadia s-a instalat în actuala Sală Arcadia. Acest templu al artei se află în clădirea Hanul Arborele Verde a cărei istorie străbate mai mult de 200 de ani.
Totul a început în 1760, anul din care datează Hanul Arborele Verde. Pe atunci Hanul era alcătuit dintr-o cârciumă, o cafenea și două camere de locuit. Surprinzător, acesta îndeplinea încă două roluri, fiind în același timp temniță și locuință a Capitului Episcopiei Romano-Catolice căruia îi aparținea. De-a lungul timpului, obstacolele nu au ezitat să apară, astfel că, în anul 1836, un mare incendiu s-a abătut și asupra Hanului Arborele Verde, distrugându-l. Din fericire, acesta a fost reconstruit și extins pe zidurile deja existente. 41 de ani mai târziu, Hanul era o clădire cu două etaje, acoperită cu țiglă care conținea o cafenea, o berărie, o cârciumă, o sală mare, o alta mai mică și zeci de camere de oaspeți. Următorul pas a fost transformarea Hanului într-un hotel de primă clasă: 40 de camere, o sală de bal, un restaurant și o cafenea. Sub semnul întrebării se află momentul în care hotelul Arborele Verde a trecut în proprietatea municipiului. Știm totuși că, în anul 1908, Adorján Emil şi Kurländer Ede, arhitecții care au constuit Complexul Vulturul Negru, au cumpărat și transformat clădirea hotelului în ceea ce putem vedea astăzi. Sub bagheta lui Sztarill Ferenc hotelul a fost desființat, camerele de la etaj transformate în locuințe și birouri, iar restaurantul în magazie. Schimbările nu se opresc aici: sala mare a devenit localul Cabaretului „Bonbonnière” care astăzi este sala de spectacole a instituției, iar la parter s-au amenajat magazine și cinematograful „Urania”. În anii ’60, fosta sală de bal a fost transformată în sală de spectacole, după planurile scenografului Paul Fux.
Am ajuns, așadar, în perioada în care fermecătoarea Sală Arcadia adăpostea prestațiile artistice ale truperi omonime. Pe parcursul timpului, trupa Arcadia s-a dovedit a fi una dintre cele mai de seamă instituții de profil pe plan național, găzduind creatori și artiști de talie internațională printre care se remarcă regizorii Kovacs Ildiko și Francisca Simionescu, scenograful Paul Fux și numeroși actori care și-au lăsat amprenta în această instituție. Oamenii care s-au aflat la cârma acestui teatru de-a lungul vremii sunt Francisca Simionescu, Ana Benedek, Valeriu Grama, Ioan Moldovan, Maria Vesa, Gabriela Bone, Marius Aron. Trupa se poate mândri cu numeroase premii și distincții obținute în urma participării la festivaluri naționale și internaționale din România, Ungaria, Polonia, Germania, Croația și Austria.
Este important să aflăm că acest „templu” al artei și societății, Hanul Arborele Verde, se află printre clădirile protejate de UNESCO, organism specializat al ONU, datorită vechimii, istoriei și arhitecturii care intersectează trei stiluri: barocul târziu, eclectic și seccesion.
Clădirea Hanului Arborele Verde poate fi admirată din exterior într-o plimbare pe strada Vasile Alecsandri. Dacă doriți să vizitați Sala Arcadia, vă invităm cu dragă inimă la spectacolele Trupei Arcadia înaintea și pe parcursul cărora veți putea scruta cu privirea încăperea din povestea noastră!
Articol scris de Andreea Lupu
Contact – Trupa Arcadia
Adresă: Str. Vasile Alecsandri, nr. 8 (Palatul Vulturul Negru)
Telefon: +40-726-679.153
Email: [email protected]
Website: AICI
Facebook: AICI
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!