Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Biserica de lemn din satul Margine 2

Biserica de lemn din satul Margine este cel mai vechi monument istoric de acest fel din județul Bihor, construit din bârne cioplite ce păstrează stilul caselor țărănești din zona văii Barcăului.

Județul Bihor, comuna Abram, satul Margine – aici se află Biserica de lemn ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, ridicată prin anii 1700.

Pictată în 1780 și renovată între 1889 și 1999, biserica de lemn găzduiește un altar cioplit din trunchi masiv de gorun. De asemena, sunt elemente ce au supraviețuit timpului – astfel, după 250 de ani, iconostasul zugrăvit cu o pictură veche în ulei încă dăinuie în interiorul micului lăcaș sfânt.

Satul „Marjini”, așa cum este denumit de oamenii locului, se bucură de prima atestare documentară a localității încă din anul 1406, apărând pe atunci cu numele de Walachalis Zeltarlow.

Iar, dacă acest locșor găzduiește un spațiu sacru, cu siguranță că mândria vine și datorită celor două personalități importante ale vremilor mai apropiate de noi, și anume: Ovidiu Drimba și Gavril Curteanu.

Ovidiu Drimba (născut în data de 2 septembrie 1919) – istoric literar și profesor universitar, este autorul cărții Istoria Culturii și Civilizației (12 volume), fapt care face ca limba română să fie una dintre puținele limbi care „posedă o astfel de lucrare enciclopedică de asemenea dimensiuni dedicate culturii și civilizației” – vezi sursă text AICI. Alte lucrări importante scrise de acestă personalitate importantă, sunt: Leonardo da Vinci, titan al Renașterii (singura lucrare despre marele pictor și inventator scrisă în limba romană), Ovidiu, RabelaisIstoria Teatrului Universal, Istoria Literaturii Universale și altele.

Cea de-a doua mândrie a locului este Gavril Curteanu (născut în data de 4 septembrie 1936) – medic pediatru care „a coordonat conceptual și ca realizare finală, între 1965 și 1969, Spitalul județean de copii, azi Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu” – vezi sursă text AICI.

Așadar, nu doar „munții noștri aur poartă” ci întreg județul Bihor ascunde comori și povești prețioase.

 

Contact – Primăria Abram
Adresă: Comuna Abram, Str. Principală, nr. 35
Telefon: +40-259-326.005
E-mail: [email protected]
Web: abram.ro

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie