Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Biserica cu Lună

Biserica cu Lună

Istoria se construiește. Fără existența unor personaje care dau dovadă de curaj, inteligență și voință, cel mai probabil cursul istoriei ar fi mult mai lent deoarece timpul are timp … dar cât, nu știm.

Avem mai multe exemple care ne amintesc de momentele de creștere și descreștere ale unei societăți oarecare. De exemplu, în Oradea – pe lângă multe alte monumente – există Biserica cu Lună care a luat ființă într-un moment de decizie important pentru comunitatea ortodoxă din Orașul Nou din acea vreme, și anume: Edictul de toleranță din 29 octombrie 1781 al lui Iosif al II-lea, împărat ce a oferit dreptul de liberă practică religiei ce urmărește „dreapta-slăvire” („ortho” – drept, corect și „doxa” – slăvire).

Ce a fost

După cum menționam anterior, credincioșii ortodocși nu beneficiau de dreptul de liber exercițiu al religiei până în momentul în care li s-a oferit privilegiul de a-și ridica biserici din zid, reformă importantă ce a permis, pe lângă catolicism, să existe ortodocșii și penticostalii în mod „legal”.

Singura biserică de care dispuneau această comunitate, era cea din Velența. Însă, drumul era destul de greu de parcurs iar atunci când Crișul Repede și Peța ieșeau din matcă drumul era inaccesibil.

Dar, pentru ca ideea unei biserici construite în Orașul Nou (primind numele acesta după ce în anul 1714 s-a dat ordinul militar al comandantului Cetății să fie dărâmate casele ce se aflau pe o rază de 500 metri de la linia de apărare a orașului – moment ce a condus la construirea a 10 case din piatră ce găzduiau 216 locuitori), a fost nevoie ca doi reprezentanți ai bisericii creștin-ortodoxe să călătorească la Viena pentru a primi aprobarea împăratului, dovedindu-i cu această ocazie necesitatea construirii unei biserici printr-o petiție a comunității ortodoxe din Oradea. Demersul realizat de Mihai Püspöki și Mihai Kristoff a fost favorizat și de răscoala lui Horea. Astfel, la data de 27 septembrie 1784 cererea a fost aprobată iar la data de 9 noiembrie 1784 se pune piatra de temelie a Bisericii cu Lună.

Arhitectură

Afirmarea religiilor necatolice, venind în favoarea ortdocșilor, a dat curs construirii unui monument istoric ce găzduiește în turn un orologiu și un glob ce indică fazele Lunii (1793), gândite și realizate de Georg Rueppe.

Între anii 1784 și 1790 construcția a fost ridicată cu ajutorul comunității din Orașul Nou care a suportat toate cheltuielile financiare necesare pentru realizarea Bisericii cu Lună. Este un gest impresionant și interesant în același timp.

În perioada în care au luat ființă cele mai multe biserici din zid în județul Bihor, are loc un eveniment neplăcut: bolta Bisericii cu Lună se prăbușește în anul 1786, motiv pentru care lucrările se opresc până în primăvara anului 1787 când forța oamenilor reînvie, încrederea în acest edificiu renaște iar lucrările au primit încă o șansă.

Prima slujbă ce s-a ținut în acest spațiu sacru a avut loc la data de 17 noiembrie 1790. De atunci, oamenii încă se minunează de elementele ce aparțin stilului baroc, cum ar fi: acoperișul arcuit în curbe și contracurbe, pilaștrii cu capiteluri ionice, ghirlandele, frontonul baroc de deasupra cornișei, globul cu fazele Lunii și așa mai departe. De asemenea, picturile realizate între anii 1816 și 1831, modul prin care razele soarelui și ale Lunii pătrund în ampla construcție și le luminează – prin șase ferestre ale fațadelor laterale, două ferestre mici așezate deasupra stranele și alte două ferestre mici așezate în absida altarului –, iar exemplele pot continua. Pe lângă stilul baroc predominant, s-a abordat și stilul zopf.

Cu doi ani după realizarea primei slujbe, în anul 1792, a fost instalat și un clopot în turnul bisericii pe a cărei formă de manifestare elaborată de oameni este așezat un medalion cu Maica Domnului și un text în greacă care sună astfel: „Acest clopot este al Bisericii neunite orientale și ortodoxe + ci este al bisericii Adormirii întru Dumnezeu a Presfintei Stăpânei noastre Născătoarea de Dumnezeu. Și s-a turnat în Oradea M. La 1792 (în zilele) Împăratului Francisc Întîiul” (Agata Chifor apud. Din activitatea bisericească a episcopiei ortodoxe a Oradiei în ultimii două sute de ani, p. 156).

Ce este astăzi

Cel care a proiectat Biserica cu Lună, Jakob Eder – responsabil cu întregul proiect – a lăsat în dar Oradiei de astăzi un monument ce se întinde pe 34,75 m lungime, 11,10 m lățime și 55 m înălțime.

Piața Unirii, numărul 10 – aici trecătorii pot păși înlăuntrul spațiului sacru pentru a intra în tainele slujbelor susținute până în zilele noastre sau pur și simplu pentru a se minuna de clădirea ce le oferă oamenilor date despre fazele Lunii, istorie și, cel mai probabil și alte mistere nepătrunse.

Contact – Biserica cu Lună
Adresă: Piața Unirii, nr. 2
E-mail: [email protected]
Web: AICI
Facebook: AICI

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie