Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Oradea

Demult, între anii 1911 și 1912, în actuala clădire a Colegiului Național Emanuil Gojdu a funcționat Biblioteca Publică din Oradea.

Dar, dând timpul puțin și mai în spate, istoria ne reamintește de faptul că prin anul 1871 s-a discutat despre realizarea unor biblioteci, la îndemnul ministrului cultelor, obligând școlile să impună elevilor o taxă din care să se poată înființa câte o bibliotecă în fiecare școală.

Deși ideea nu a fost ușor de implementat, într-un final s-a reușit să se pună bazele unui spațiu dedicat cadrelor didactice, ajungând ca în perioada 1898 – 1899 să cuprindă 5722 de volume. De asemenea, se cunoaște faptul că în anul 1897 exista deja o bibliotecă populară ce dispunea de un număr de 497 de volume și 62 de cititori și care a fost situată în sala clasei a V-a din școala primară din Oradea-SubcetateCea de-a doua bibliotecă populară s-a deschis în septembrie 1903 în școala din Orașul Nou, fiind destinată doar cetățenilor din cartier care împlinise deja vârsta de 16 ani, urmând ca în ianuarie 1905 să ia naștere și o a treia, în Olosig. Cele trei lăcașuri destinate cititului au fost patronate de Societatea „Szigligeti” care dorea să fondeze astfel locații în fiecare cartier.

Cu toate acestea, se simțea tot mai apăsat nevoia unei biblioteci independente, soluționându-se problema cu fuzionarea celor deja existente. Odată cu unificarea lor, au apărut și primele intenții pentru instaurarea unui regulament. Însă, doar în anul 1911 a luat ființă prima biblioteca publică a orașului care funcționa pe Str. Spiru Haret, nr. 3. Un an mai târziu, cei 22 de membrii ce coordonau activitatea instituției, au găsit un nou loc de desfășurare a activității, pe strada principală în apropierea teatrului, fiind format din patru săli închiriate pentru șase ani. În cele trei luni și jumătate de la finalul lui 1912, după inaugurarea oficială, biblioteca a fost vizitată de 11456 de cititori care au împrumutat un număr de 11824 de cărți.

Între 1915 și 1920 biblioteca a fost mutată pe str. Iosif Vulcan, iar pe urmă în Piața Libertății unde cetățenii aveau la dispoziție șase camere mari. În anul 1916, spațiul a fost dotat și cu „o garderobă, o sală de şedinţe, o cameră memorială „Szigligeti”, o sală de lectură pentru maturi, una pentru tineret şi două depozite pentru fondul de carte”.

De-a lungul timpului, mai multe clădiri din oraș au găzduit Biblioteca Publică denumită și Biblioteca Regională Crișana. În timp, titlul de Biblioteca Regională a fost modificat cu Biblioteca Municipală ca într-un final, în anul 1973, să fie redenumită Biblioteca Județeană – Bihor, preluând numele de „Gheorghe Șincai” doar în anul 1991.

Între 1951 și 2002 stabilimentul și-a găsit adăpostul în incinta Episcopiei Greco-Catolice. În 2002 Biblioteca Județeană „Gheoghe Șincai” este mutată undeva în Piața 1 Decembrie, iar începând cu 2007 istoria se schimbă iarăși, găsindu-i lăcașul în sediul generos și bine dotat din actuala clădire de pe str. Armatei Române, finanțată de Consiliul Județean Bihor.

Misiunea bibliotecii este aceeași ca și în urmă cu multe decenii: „de a pune la dispoziţia cititorilor întreaga colecţie de documente, dar şi de a oferi acces prompt la informaţie” – sursă text AICI.

Astăzi, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” își desfășoară activitate în cadrul mai multor filiale:

  • Sediul central – Str. Armatei Române, nr. 1/A
  • Filiala Ioşia – Str. Cazaban, nr 57
  • Filiala Decebal – Bld. Decebal, nr. 17
  • Filiala Dacia – Bld. Dacia, nr. 106
  • Secţia Medicină – P-ţa 1 Decembrie, nr. 12
  • Filiala Băile Felix – Lângă lacul cu nuferi

Contact – Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Adresă: Str. Armatei Române, nr. 1/A
Telefon: +40-259-431.257 / +40-359-800.363 / +40-359-800.368
Email: [email protected]
Website: AICI
Facebook: AICI

Articol scris de Diana Pașc

Sursă foto AICI.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie