- Acest eveniment a trecut.
Vino în aventura cunoașterii!
12 aprilie, 2017 7:00 pm - 9:00 pm
Curs de filosofie și psihologie: Vino în aventura cunoașterii!
Data: miercuri, 12 aprilie, ora 19:00
Loc de desfășurare: Sediul Noua Acropolă Oradea, Piața Unirii, nr. 5, ap. 10 (interfon 7)
Înscrieri la telefon 0755 292 542. Intrarea este liberă! Locurile sunt limitate.
Vino în aventura cunoașterii! O călătorie prin lumea ideilor marilor gânditori pentru a afla cum putem trăi intens și profund această frumoasă provocare a vieții.
Dacă ai vrea să afli răspunsuri la întrebări precum: pot coexista morala și libertatea? cum va evolua omul în viitor? există posibilitatea concentrării perfecte? se poate cultiva inteligența? ce este viața? sunt dependent de circumstanțe sau cel care le dermină? ești invitat să te alături unui demers filosofic, de a căuta adevărul prin idei teoretice, cât și în trăirea lor în acțiuni concrete.
Călătoria va cuprinde mai multe opriri:
Ce înseamnă om nobil? Gândirea confucianistă ne arată cărarea numită Ju. Astfel, un Ju poate fi ”abordat cu maniere blânde, deși nici forța nu-l sperie. Este curtenitor, dar nu poate fi obligat să facă ceea ce nu vrea. El poate ajunge la eșafod, dar nu și la umilire. Este simplu și frugal în viață. I se poate întâmpla să manifeste unele defecte, chiar să și comită anumite erori, dar niciodată nu i se poate reproșa grosolănia. Așa este forța lui de caracter.”
Ce este sufletul? “Sufletul este atemporal. Din această cauză nu i se pot atribui conștiința, percepțiile, memoria, sensibilitatea, și raționamentele care, toate, nu sunt decât trecătoare pe care sufletul le folosește în vederea asigurării supraviețuirii sale în lumea sensibilă.“ – Plotin
Ce este Binele? Aristotel afirmă că “binele este scopul tuturor acțiunilor umane. Orice artă, orice căutare spirituală urmărește întotdeauna împlinirea dorinței noastre de a săvârși ceva bun.” Care ar fi binele suprem? El afirmă că binele propriu omului constă în activitatea sufletului îndrumată de virtute sau mai multe virtuți. Ce este virtutea? Este vorba de acele stări sufletești în care sufletul însuși nu este afectat de nimic și se află în repaus deplin. Virtutea este ceea ce trebuie să ne pregătească în așa fel încât, în pofida plăcerilor și suferințelor, să ne putem menține conduita la cel mai bun nivel posibil.
Cum este Înțeleptul? Bhagavad Gita este o operă care ne reține atenția prin folosirea simbolurilor – elefanții și înțelepciunea. În pofida aspectului său voluminos și greoi, elefantul merge încet: piciorul lui nu calcă nici peste un mușuroi de furnici. Ochii îi sunt mici, la fel ca pentru un Înțelept este foarte puțin importantă viziunea lumii exterioare. Însă cine ar putea cuprinde ceea ce văd ochii săi interiori. Urechile sunt mari, obișnuite să audă multe, dar și să înțeleagă multe. Și totuși când aude strigătul cirezii sale, nu există niciun obstacol care să-l poată opri… Tot așa și Înțeleptul: când vocea superioară îl cheamă spre înălțare, nu există obstacole în lumea materială care i-ar putea frâna alergarea.
Ce este Voința? Kant susține că nimic în afară de voința bună nu poate fi considerat nelimitat de bun. Oare această voință bună va fi îndrumată de rațiune sau instinct? Instinctul nu poate fi considerat, pentru că se află mereu în căutarea satisfacerii propriilor necesități. Așadar, rațiunea este cea care ar fi ghidul pentru că urmărește pur și simplu producerea voinței bune în sine, care va duce și la fericire.
Ce determină o civilizație? Oare ce a fost atât de extraordinar în modul de a trăi a vechilor egipteni? Conform lucrărilor păstrate ei aveau o serie de concepte morale cu privire la viața socială și individuală, printre care amintim: ”prietenia între oameni are o valoare deosebită, în așa măsură încât un bun prieten, ales după afinitatea inimii, este complementar fericirii familiale.” Dragostea pentru muncă este cheia unei vieți realizate – ”dragostea pentru muncă îl aduce pe om în apropierea de Dumnezeu”
Ce este Istoria? Unul dintre conceptele transmise Platon este că rădăcina universului este mentală. Tot ceea ce există are modelul său – un Arhetip mental. Oamenii execută istoria, mai mult sau mai puțin în acord cu acest arhetip mental – dacă coincide atunci se realizează Ideea Perfectă, iar dacă se realizează parțial sau deficitar sau chiar deloc atunci ordinea naturală se alterează și survin ajustări violente și dureroase.