Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

5 septembrie, 2017 10:00 am - 10 septembrie, 2017 7:00 pm

Detalii

Începere:
5 septembrie, 2017 10:00 am
Se termină:
10 septembrie, 2017 7:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
,

Locație

Sinagoga Neologă Zion
Sinagoga Neologă Zion Str. Independenței, nr. 22
Oradea, Bihor România
+ Harta Google
Sit web:

Organizator

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor
Telefon:
0259 408 881
Email:
monumente.bihor@gmail.com
Sit web:
http://www.monumentebihor.ro/

Sinagoga Sion din Oradea, obiectiv turistic

De vizitat- Sinagoga Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă.

Piatra de temelie a fost pusă în 9 aprilie 1877, iar în 24 septembrie 1878, zestrea edilitară a oraşului s-a îmbogăţit cu un edificiu a cărui siluetă modernă a remodelat profilul urban central al oraşului. Sinagoga a devenit un simbol al emancipării izraelite şi al liberalismului noii epoci deschise spre ideea de progres economic şi social. Proiectul a fost elaborat de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti. Construcţia clădirii a fost încredinţată lui Rimanóczi Kálmán senior, nume consacrat al arhitecturii orădene, maestru al stilului eclectic.

 

Reabilitatea monumentului marchează recâştigarea unei clădiri emblematice pentru întreaga comunitate prin păstrarea valorii sale istorice şi arhitecturale în deplină autenticitate. Prin intermediul acestei reabilitări şi refuncţionalizări este posibilă valorificarea la maximum a potenţialului cultural, religios, arhitectural, istoric şi artistic a unui monument arhitectural excepţional.

La Sinagoga Sion beneficiati de tarif special si aveti acces cu doar 3 lei/persoana/intrare, in loc de 5 lei, cu City Card.

Sinagoga Neologa Sion:

WebSite
E-mail
Telefon: 0259 408 881