Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

5 septembrie, 2017 10:00 am - 10 septembrie, 2017 7:00 pm

Detalii

Începere:
5 septembrie, 2017 10:00 am
Se termină:
10 septembrie, 2017 7:00 pm
Eveniment Category:

Locație

Casa Darvas-La Roche
Casa Darvas-La Roche Strada Iosif Vulcan, numărul 11
Oradea, Bihor 410041 România
+ Harta Google
Telefon:
0770 570 372
Sit web:

Organizator

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor
Telefon:
0259 408 881
Email:
monumente.bihor@gmail.com
Sit web:
http://www.monumentebihor.ro/

De vizitat: Casa Darvas –La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession. Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Faţada este ritmată cu butoni decorativi din ceramică de Zsolnay ce au şase motive decorative distincte. Culoarea lor verzui-albastră cu reflexele metalice ale smalţului de eosin conferă întregului ansamblu arhitectural eleganţă şi spectaculozitate.

Un element central al faţadei este balconul cu parapetul metalic cu o bogată decoraţie traforată. Motivele simbolice sunt conurile de pin, inimile şi spiralele vegetale înscrise simetric în triunghiul echilateral.. El este străjuit de un personaj statuar ce cuprinde cu braţele un vas ornamentat cu ceramică de forme stelare, colorate în aceeaşi gamă strălucitoare de verde-albăstrui.

O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile ce decorează atât faţadele cât şi incăperile principale. Motivele sunt inspirate din natură, mai ales din lumea plantelor şi a păsărilor. Prezenţa chipului feminin în medalioane conferă un farmec in plus compoziţiei decorative. Alte elemente originale păstrate sunt benzile din mozaic colorat ce marchează, asemeni unor brăţari aurite, baza şi partea superioară a coloanelor semicirculare dintre ferestre.

Foarte valoroasă este şi feroneria casei. Fierul a fost modelat conform unui design ce stilizează în viziunea geometrică a Secessionului vienez motive vegetale cu semnificaţii simbolice. Motivul triunghiular în care se înscrie laleaua, vrejurile spiralate, benzile verticale cu bulbi germinativi îl regăsim la parapetul balconului deschis spre curtea interioară.

La Casa Darvas –La Roche beneficiați de tarif special și aveți acces cu doar 3 lei/persoana/intrare, in loc de 5 lei cu City Card.

WebSite
E-mail
Facebook
Telefon: 0770 570 372