Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

30 august, 2016 10:00 pm - 1 septembrie, 2016 12:00 am

Detalii

Începere:
30 august, 2016 10:00 pm
Se termină:
1 septembrie, 2016 12:00 am
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , ,
Sit web:
www.teatrulreginamaria.ro/trupa-iosif-vulcan/in-inima-noptii-episodul-lear-premiera/

Locație

Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea Str. Griviței
Oradea, Bihor România
+ Harta Google
Telefon:
+40-259-435.835
Sit web:

Organizator

Teatrul de Stat Regina Maria
Telefon:
0723 164 725
Email:
teatruloradea2003@yahoo.com
Sit web:
http://teatrulreginamaria.ro/trupa-iosif-vulcan/

Marți și miercuri, 30 și 31 august 2016, începând cu ora 21:00, Cetatea din Oradea va fi gazda piesei de teatru: În inima nopții – Episodul Lear.

Episodul LEAR face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat ÎN INIMA NOPȚII,  proiect care pleacă de la piese shakespeariene. Din acest ciclu face parte și Episodul HAMLET, spectacol realizat de asemenea la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, într-un spațiu similar. Un proiect comunitar despre forţa magică a teatrului într-un spaţiu public deschis şi închis totodată, despre certitudinile şi incertitudinile nopţii…  i-luminate.

ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL LEAR pleacă de la subiectul textului shakespearian, şi anume un rege care doreşte să abdice şi să-şi împartă regatul celor trei fiice ale sale, dar înainte de a lua orice decizie le cere acestora să-şi exprime dragostea pe care i-o poartă. În urma dovezilor de afecţiune, hotărăşte să-şi alunge fiica cea mică pentru sinceritatea şi naturaleţea mărturisirii, ca mai apoi să fie repudiat de fiicele cele mari şi cu mintea tulburată de suferinţă, să rătăcească la întâmplare. Dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot, exil, alienare, crimă,  pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.

„Teatrul luptă cu spaimele iscate de întuneric. El e un remediu contra temerilor ivite din beznă. Facem teatru în plină noapte de teama Nopţii înseşi. Şi, totodată, din dorinţa de a uita rătăcirile zilei. Jucăm ca să ne salvăm! De noapte, de zi! Mereu şi pentru totdeauna, la răscruce!” (George Banu)

Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, care oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor ce desfăşoară activităţi culturale, co-finanţat de Primăria Oradea şi se bucură de susţinereaDepartamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Oradea.

Distribuția:

Lear: Șerban Borda/ Ciprian Vultur
Gloucester: George Voinese
Goneril: Angela Tanko
Regan: Anda Tămășanu
Cordelia: Georgia Căprărin
Bufonul: Mirela Lupu
Edgar: Ciprian Ciuciu
Edmund: Alin Stanciu
Kent: Sebastian Lupu
Intendent 1: George Dometi
Intendent 2: Vali V. Popescu

În alte roluri: Bianca Andraş, Carina Bunea, Alina Fabri, Alba García, Alexandra Moldovan, Saška Sotirov, Iosif Ahmed, Dragoş Florea, Vlad Haneş şi Ionuţ Şerban.

Regia artistică: Gavriil Pinte

Scenografia: Roxana Ionescu

Ilustrația muzicală: Gavriil Pinte

Data premierei: 26 aprilie 2016

Durata: 90 de minute (fără pauză)

Participări la Festivaluri:

Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a X-a – Craiova, aprilie 2016
Festivalul Internațional de Teatru Nou, ediția a IV-a – Arad, mai 2016
Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a – Baia Mare, iunie 2016
Premii și nominalizări:

Premii:

Premiul pentru cea mai bună scenografie: ROXANA IONESCU – Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a – Baia Mare, iunie 2016.

Pentru bilete și rezervări, vă invităm să sunați la Agenția Teatrului (0259 440 742), între orele 10-19 de luni până vineri, iar în weekend între orele 10-13, sau să cumpărați online, pe www.biletmaster.ro.

Informații preluate de AICI.