Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

20 octombrie, 2016 8:00 pm - 10:00 pm

Detalii

Data:
20 octombrie, 2016
Timp:
8:00 pm - 10:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , , , ,
Sit web:
www.oradeaphilharmony.com/concertul-urmator

Locație

Filarmonica de Stat din Oradea
Filarmonica de Stat din Oradea Str. Moscovei, nr. 5
Oradea, Bihor 410001 România
+ Harta Google
Telefon:
+40-0259-430.853
Sit web:

Organizator

Filarmonica de Stat din Oradea
Telefon:
+40-0259-430.853
Email:
filarmonica.oradea@yahoo.com
Sit web:
http://www.oradeaphilharmony.com/

În programul concertului din 20 octombrie vă propunem spre audiere trei compoziţii de mare frumusețe. Prima lucrare este Concertul nr. 9 pentru pian și orchestră în Mi bemol major, K.271 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756—1791). Conceput pentru o orchestră alcătuită din ansamblul de coarede, două oboaie și doi corni, concertul reprezintă, din punct de vedere stilistic, începutul afirmării unei noi concepții a compozitorului asupra muzicii concertante.

Vom continua cu Concertul pentru pian şi orchestră în La major de Franz Liszt (1811–1886). Spre deosebire de Concertul în Mi bemol major, cu un impresionant dramatism şi elan, lucrarea capătă prin însăşi înfăţişarea temei de bază un caracter de confesiune lirică. În cea de-a doua jumătate a concertului nostru am programat Simfonia nr. 88 în Sol major de Joseph Haydn (1732-1809). Ea nu are un subtitlu, precum cele mai multe dintre simfoniile lui Haydn, nu face parte nici măcar din celebrele 2 seturi cu numele de londoneze sau parisiene. Potrivit unei anecdote, violonistul orchestrei lui Haydn, Johann Peter Tost, a vândut partitura simfoniei unui editor, spre publicare, dar mai apoi uitând să-i dea compozitorului cei 300 de guldeni care i se cuveneau. Cu toate acestea, Haydn i-a dedicat simfonia.

Dirijorul invitat, Josef Suilen, după absolvirea Conservatorului din Amsterdam s-a perfecţionat la Londra, unde a avut prilejul să acumuleze o bogată experienţă profesională la Royal Opera House – Covent Garden, ca asistent al dirijorilor Carlos Kleiber şi Bernard Haitink. Între anii 2008 – 2012 a fost dirijorul principal al Orchestrei Armatei Regale Olandeze (Royal Netherlands Army Band), iar în prezent, deţine statutul de dirijor al Orchestrei de Cameră din Brabant şi al Orchestrei Simfonice a Universităţii din Nijmegen. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri prestigioase, precum: Radio Filharmonisch Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, dana borsanBrabant Symphonic Orchestra, Het Gelders Orkest – Olanda, Bochumer Symphoniker – Germania, Moravian Philharmonic Orchestra – Cehia, Operele de Stat din Ucraina şi Bulgaria.

Solista invitată Dana Borșan născută la Cluj, licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. A susţinut, în 17 ţări (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Moldova, Ungaria etc.) peste 900 de concerte şi recitaluri. În paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă, din 1990 conduce o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică din București, studenţii săi obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Din februarie 2012 este și președintele Senatului acestei prestigioase instituţii.

Joi, 20 octombrie 2016, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic

Program:

W. A. Mozart: Concert nr. 9 pentru pian și orchestră în Mi bemol major
F. Liszt: Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în La major
J. Haydn: Simfonia nr. 88 în Sol major

Dirijor: JOSEF SUILEN (OLANDA)
Solistă: DANA BORȘAN – pian

Pentru informații despre bilete / abonamente apăsați AICI. Informații preluate de AICI.