- Acest eveniment a trecut.
Comedia Romantica Buletinista
Comedia Romantica Buletinista.
Comedia Romantica Buletinista, cu: Sebastian Lupu şi Mirela Niţă Lupu
Cu toate că din cele câteva elemente de fixare a subiectului (onomastica şi toponimele, în principal) rezultă c-ar fi vorba de-un spaţiu sovietic, undeva într-o gubernie uitată de lume, apropierea de zona noastră mioritică e-atât de evidentă, încât nu o dată m-a trecut bănuiala că piesa ar fi de fapt plăsmuirea unui român trăitor în Epoca de Aur.
Pe scurt: Suntem într-un parc la ceas de seară, o domniţă cam năucă întâlneşte un bărbat cam grobian (sau el o întâlneşte pe ea). Bărbatul– simplu şofer la o autobază – se străduieşte necontenit să-şi construiască biografii macho cu unicul scop de-a ajunge cu domniţa-n pat. Intervin răsturnări de situaţie, minciunile cad rând pe rând şi cei doi rămân într-un final despuiaţi de orice poleială, banale făpturi vulnerabile, singure, disperate, victime ale propriilor lor vieţi. –
Jocul actorilor e condus cu pricepere, convingător. Schimbările bruşte de tonalitate, balansul dintre calm şi exploziv, dintre tandreţe şi agresivitate (fizică, dar mai ales verbală) menţin atenţia permanent trează. Cei doi formează, în chip evident, o echipă bună pe scenă, se completează şi ştiu să-şi acopere reciproc minorele scăpări. Trăgând linie, după o oră şi jumătate de joc neîntrerupt, ropotul de aplauze a fost într-adevăr binemeritat.
La final, întorcându-ne acasă, mi s-a năzărit că Buletinista este, în fapt, o parabolă. Şoferul de autobuz slobod la gură, perfid şi cu o mie de feţe, care nu-şi doreşte decât să ajungă sub fustele domniţei este chintesenţa politicianului de tip băsist. În vreme ce ea, credula dar şi iscoditoarea fiinţă-n căutare de căldura sentimentelor pure, mereu surprinsă când descoperă minciuna măscăriciului, suntem noi toţi. Întrucât nu o dată ne-am trezit plângând în tomberonul de gunoi desculţi şi trădaţi în sentimente.
Piesa Comedia Romantica Buletinista merită văzută.