Traditii brasovene mai mult sau mai putin cunoscute
Când vine vorba de evenimente culturale și traditii brasovene, orașul nostru nu este mai prejos decât alte regiuni din țară cu istorie bogată. Aici, la Brașov, aproape în fiecare lună a anului, au loc festivaluri dedicate obiceiurilor locale.
Având o tradiție bogată datorită influențelor de proveniență slavo-române și turco-bulgare, orașul Brașov se mai numește și Brassó (în ungurește), Kronstadt (în germană), Corona (în latină) sau Kruhnen (în dialect săsesc). Aici, influențele civilizațiilor de odinioară care alcătuiau populația locală și-au făcut simțită prezența și în ziua de astăzi.
Drept dovadă, avem arhitectura cu diferitele sale stiluri, aerul medieval pe care îl putem simți pe străzile orașului și obiceiurile diverse, desfășurate conform unor traditii brasovene care nu au fost uitate nici în ziua de astăzi.
Pentru că mereu ne-a fascinat frumusețea tradițiilor locale, vrem să împărtășim cu tine o serie de traditii brasovene desfășurate în județ, mai mult sau mai puțin cunoscute. Poate la o parte dintre ele ai participat deja sau poate de o parte doar ai auzit. Însă, credem că în lista de mai jos există cel puțin o sărbătoare despre care nu știai, care poate te atrage să ne vizitezi orașul.
Traditii brasovene – obiceiuri din judetul Brasov
Fasching – Festivalul Clătitelor Prejmer
Un festival delicios, dacă ne întrebi pe noi, are loc în fiecare an înainte de intrarea în Postul Paștelui, conform calendarului Bisericii Evanghelice. În dialect săsesc, festivalul se numește „Fasching” sau „Festivalul Clătitelor” și are loc de obicei în ultimul weekend din februarie, în comuna Prejmer.
Această sărbătoare populară marchează trecerea de la iarnă la primăvară și a ajuns un festival de talie națională, desfășurat pe 3 zile, care atrage anual mii de oameni din întreaga țară.
În cadrul festivalului, tinerii din sat pleacă îmbrăcați în miri, mirese, țigănci, sperietori sau preoți cu căruțele, în care se află sobe pe care pregătesc clătite. În centrul comunei se desfășoară un adevărat bal mascat, cu muzică, dans, concursuri și, bineînțeles, foarte multă mâncare de toate tipurile, în special… clătite umplute cu tot ce ne poftește inima.
Cu această ocazie merită să vizitezi și cetatea Prejmer, cea mai mare fortificație de acest gen din Estul Europei.
Zilele Brașovului și Sărbătoarea Junilor
An de an, în prima duminică după Paști, brașovenii și turiștii se adună pentru un spectacol mitic, magic și străvechi.
Este vorba, bineînțeles, de Sărbătoarea Junilor, manifestată printr-o defilare care pornește simultan din cartierul Șchei și centrul vechi al orașului și ajunge la Pietrele lui Solomon. Aici, junii încing hore, se întreg în aruncatul buzduganului și au loc concursuri și manifestații spectaculoase.
Citește mai multe în articolul: Junii Brașovului
An de an, parada junilor are loc simultan cu o perioadă generală de sărbătoare pentru brașoveni: este vorba de zilele orașului. În această perioadă de 3 zile, orașul devine un centru cultural cu evenimente, manifestații, concerte, târguri și voie bună.
Centrul vechi este împodobit în decor tradițional, în timp ce Piața Sfatului găzduiește o scenă unde au loc concerte, concursuri și spectacole de dansuri populare. Aleea parcului central este dominată de Târgul Meșteșugarilor, care vând obiecte tradiționale, gustări dar și obiecte create manual pentru turiști și localnici.