Junii Brasovului: traditii si semnificatii

de |

Junii Brasovului: traditii si semnificatii

Parada Junii Brașovului este una din cele mai cunoscute evenimente care au loc anual în orașul nostru. De fiecare dată, mii de brașoveni și turiști sunt atrași la acest spectacol care se desfășoară în prima duminică după Paștele Ortodox, denumită și Duminica Tomei.

Chiar dacă nu ești din Brașov sau împrejurimi, suntem convinși că ai auzit și tu de această paradă. Este un obicei străvechi moștenit de la primii locuitori ai orașului Brașov, care s-au stabilit pe pământul unde acum se află cartierul Șchei Brașov, încă din secolul al XIV-lea. Deși prima atestare documentară a acestei tradiții este din 1728, într-una din cărțile arhivei Primei Școli Românești din Șchei, sunt istorici care susțin că obiceiul are origini mult mai vechi, încă de pe vremea dacilor.
Junii Brasovului: traditii si semnificatii

Cu toate acestea, puțini sunt aceia din ziua de astăzi care cunosc înțelesul acestei tradiții. De aceea, noi ne-am documentat special ca să îți relatăm semnificația din spatele paradei Junii Brașovului.

Ce semnifică parada Junii Brașovului?

La origini, sărbătoarea Junilor semnifică reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”.
Este o tradiție inspirată, într-adevăr, de la daci, având pretextul unui ritual străvechi de slăvire a soarelui, la începutul primăverii, când natura renaște.

Junii Brasovului: traditii si semnificatii

Însă, această tradiție a fost concepută, așa cum o știm astăzi, de către primii locuitori ai cartierului Șchei, mai exact de către membrii organizației militare care sălășluiau aici. Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei.

De aceea, putem spune că, la origini, junii sunt de fapt o castă militară cu obiceiuri inspirate de la daci.

Cum sunt împărțiți junii?

La orice popor primitiv putem observa o tendință specifică: bărbații sunt împărțiți în funcție de grupe de vârste. Grupul „junilor” cuprinde toți acei bărbați necăsătoriți, cu vârste cuprinse între 17 și 46 de ani.
Pentru a intra în categoria juniei, la toate popoarele, bărbații treceau printr-o perioadă de inițiere care avea loc, de obicei în locuri retrase, departe de așezări dar și de privirile femeilor. Aici, tinerii îndurau diferite chinuri, printre care foamete, alergare, călărit, lupte, cățărat pe stânci, antrenament cu buzduganul și alte arme etc.

 

Conform ritualului junilor brașoveni, aceștia erau supuși la astfel de probe la Pietrele lui Solomon, un loc ideal pentru inițiere militară.

Junii brașoveni sunt, la rândul lor, împărțiți în 7 grupe, având fiecare câte un conducător (denumit vătaf). Grupele de juni au următoarele denumiri:

  • Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”)
  • Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni
  • Junii Curcani: compania s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877
  • Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924
  • Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851
  • Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului
  • Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei

Ceea ce este interesat, în fiecare an, la parada Junii Brașovului, este faptul că participă juni din fiecare grupă, fiecare având vestimentație specifică dar și un steag dedicat.

Vrei să vezi și tu Junii Brașovului?

Obiceiul junilor a devenit, prin desfășurarea lui în fiecare an, o tradiție nemuritoare pentru brașoveni. În fiecare an, parada se desfășoară pe parcursul unei zile întregi, începând de dimineață, la ora 10:00.
Printre activitățile desfășurate sunt: hora feciorilor, îngroparea vătafului, parada junilor însoțită de fanfară, mersul înspre Piața Unirii și Pietrele lui Solomon, aruncarea buzduganului și alte jocuri specifice.
Dacă vrei să participi și tu la acest eveniment, rezervă-ți de acum în calendar Duminica Tomei, prima duminică după Paștele Ortodox, de anul viitor. Te așteptăm cu drag la Brașov!

Articol scris de Cătălin Ionașcu. 
Imagini: wikimedia.orgmadalinapascaru, adresa.la