Tradiții Brașov: Ce se întâmplă primăvara doar la noi
Tradiții Brașov – atunci când eşti din Braşov, ştii cam care sunt valurile de turişti care vin peste an şi de ce se îmbulzesc cu toții la noi. Odată cu primăvara, ştii că Junii Braşovului îi atrag pe cei pasionaţi de tradiţii. Dar lunile care urmează înseamnă mult mai mult. Ce tradiţii mai avem la dispoziţie după ce trece iarna?
Împuşcatul cocoşului
Localitatea maghiară Apaţa din Ţara Bârsei iese în evidenţă, în ziua Paştelui catolic cu o activitate ieşită din comun. Un cocoş desenat este ochit şi împuşcat cu arbaleta, apoi se ia o masă urmată de o petrecere la Căminul Cultural local.
Tradiţia are ca simbolistică împuşcarea cocoşului care a cântat şi trădat locul în care se ascundea populaţia locală de tătari, în timpul invaziei din secolul al XIV-lea.
Plugarul din Ţara Făgăraşului
Odată cu cea de-a doua zi a Paştelui ortodox vine şi tradiţia Plugarului, menită să cinstească prima cultură de grâu, în speranţa unei culturi bogate.
Tinerii satelor din zona Făgăraşului se îmbracă în costume populare şi defilează până la curtea plugarului, acolo unde cântă o serie de melodii specifice. Apoi, pe malul apei din apropiere, se desfăşoară punctul central al acţiunii, atunci când plugarul binecuvântează apa, aruncându-se pe cursul acesteia.
Dar, totuşi, Junii?
Parada Junilor Braşovului are loc în prima duminică de după Paşte. Tradiţia înseamnă o defilare, o horă şi momente spectaculoase. Ce nu (prea) se ştie despre Junii Braşovului este lanţul de schimbpri prin care a trecut această tradiţie. Iată câteva detalii esențiale:
- Junii tineri au întemeiat organizaţia dedicată celor necăsătoriţi. Steagul acestei entităţi includea o emblemă a Colegiului Naţional Andrei Şaguna.
- Fondată în 1877, organizaţia Junii Bătrâni era compusă din bărbaţi căsătoriţi, care îi însoţeau pe cei tineri, atunci când coborau călare din cetate.
- Junii Curcani au apărut în 1879 şi au avut în componenţă bărbaţi din zona Schei. Steagul lor avea chipul voievodului Mihai Viteazu.
- Junii Dorobanţi s-au format tot în 1879, atunci când unii membri s-au desprins din organizaţia-mamă.
- Junii Braşovechieni au apărut în 1922 şi însemnau români din Braşovul Vechi.
- Din 1926, Junii Roşiori s-au remarcat prin costumul format din cămaşă brodată şi un chimir cu mărgele şi fluturi din fir de argint.
- În 1860 s-a format şi organizaţia Junilor Albiori, odată cu ASTRA-Asociaţia Transilvania pentru Cultură şi Literatură a Poporului Român. Entitatea însemna măcelari şi negustori din Schei.
Acestea sunt grupele în care se împart junii în fiecare an, atunci când străbat Braşovul.
Avem ce face în fiecare primăvară
Farmecul tradiţiilor este că se repetă în fiecare an. Dacă ai pierdut una dintre ele, dar vrei să o revezi, ai o nouă ocazie în anul următor. Fiecare dintre aceste manifestări are un farmec tipic pe care cei care le cunosc deja îl preţuiesc şi scot în evidenţă.
Poţi face ca această primăvară să fie una atipică pentru activităţile tale zilnice sau de vacanţă, dar tradiţională şi specifică fiecărei zone din judeţul Braşov. Porneşte în explorarea zonei!
Poţi citi mai multe despre tradiţiile cunoscute sau aproape misterioase de peste an din Braşov, dar şi despre sărbătoarea Junilor, care capătă o faimă internaţională.
Autor: Monica Olănescu.