Cum îţi îndeplineşte dorinţele Templul Ursitelor de la Şinca Veche

de |

Cum îţi îndeplineşte dorinţele Templul Ursitelor de la Şinca Veche

Ştiai că, dacă ai o dorinţă arzătoare pe care vrei să o vezi împlinită, ai un loc în apropiere care îţi poate duce planul la bun sfârşit? Nu o spunem noi, ci mărturiile oamenilor care au plecat de acolo cu experienţe unice şi, câteodată, fotografii sau probe video. Vorbim despre Templul Ursitelor de la Șinca Veche.

Lângă satul Şinca, mai exact la 45 km de Braşov (dar şi mai aproape de Făgăraş, la 22 km distanţă) se află Templul Ursitelor de la Șinca Veche, adică un obiectiv turistic ce urcă rapid în topul preferinţelor turiştilor din zonă, ţară şi chiar din străinătate.

Peştera de la Şinca Veche este cunoscută şi ca Mănăstirea Săpată în Piatră, Templul de la Şinca Veche sau Templul Dorinţelor. Oricum i-ai spune, sunt şanse să fi auzit chiar tu mai multe despre efectele unui drum până acolo.

Drumul spre Templul Ursitelor e ca o pauză relaxantă

Încă de la început, drumul de la Braşov înspre satul Şinca şi, apoi, până la dealul unde se află grota este unul liniştit, rustic şi deloc aglomerat. Poţi da o fugă până acolo în miezul unei zile de lucru, atunci când vrei o pauză mai lungă şi de ţinut minte sau într-o dimineaţă de weekend, ca să ai suficient timp de studiu la dispoziţie.

Satul Şinca este unul tradiţional, iar localnicii sunt la fel de obişnuiţi cu turiştii ca tine, atunci când este plin sezon în Braşov. Dacă te opreşti „la vorbă”, este posibil să auzi mai multe poveşti despre fenomenele care se petrec în grotă şi în jurul ei.

templul ursitelor sinca veche

Templul Ursitelor are o istorie incertă

Atunci când priveşti grota şi observi picturile rupestre ce includ chiar şi steaua lui David şi simbolul Ying-Yang, poţi fi de acord cu cei care spun că locul are o vechime de peste 7.000 de ani.

Însă, istoric, locul a fost atestat ca fiind construit în 1742, atunci când bisericile ortodoxe erau creştine şi deja apăruseră specialitşi în manipularea gresiei, materialul de construcţie al grotei.

Bineînţeles, există şi legende care spun că grota ar fi fost construită de o civilizaţie extraterestră, mai ales pentru că terenul care o înconjoară este iradiat şi nu poate susţine viaţa.

Ce spun oamenii despre Templul Ursitelor

Există nenumărate legende despre efectele Templului Ursitelor de la Șinca Veche pentru săteni şi pentru cei care merg acolo şi îşi pun o dorinţă, atunci când soarele străbate în grotă. Câteva dintre ele se referă la vitele care pasc prin zonă (lângă terenul iradiat) şi au viţei sănătoşi şi dau mai mult lapte.

Apoi, prin sat umblă şi o poveste care spune că o fetiţă mută s-a rătăcit în grotă, iar tatăl ei a găsit-o pentru că i-a auzit vocea strigându-l. Alţii spun şi că o gură de apă băută din izvorul grotei înseamnă sănătate pură.

Dincolo de legendele locale, mai mulţi vizitatori – printre care şi un reporter local – au declarat că au făcut fotografii sau clipuri video în care se vedeau cercuri albe de lumină. Specialiştii în radiestezie susţin că locul emană o energie rar întâlnită.

templul ursitelor de la sinca veche horn

De ce vei avea parte la Templul Ursitelor

Templul Ursitelor de la Șinca Veche înseamnă cinci încăperi cu două altare şi un horn prin care poţi privi cerul. Uneori, prin acel horn trec razele soarelui, parcă cu scopul de a confirma legendele locale. Pereţii grotei sunt desenaţi cu texte şi simboluri, chiar şi un portret.

Locul este liniştit. Chiar dacă vei găsi turişti acolo, majoritatea fie se roagă în gând, fie vorbesc în şoaptă. Experienţa este una psihologică, dar şi istorică, mulţumită aspectului peşterii. Dacă mergi acolo cu o dorinţă în gând, ar trebui să ştii că există o altă legendă, care îţi recomandă să nu intri cu telefonul mobil şi alte forme de tehnologie, pentru ca energia din peşteră să poată lucra pentru tine.

Templul Ursitelor de la Şinca Veche este un obiectiv turistic în ascensiune. Deşi, timp de câţiva ani, a fost degradată, uitată de autorităţi şi tratată cu delăsare de turişti, grota este acum amenajată, întreţinută şi… plină de poveşti.

Autor: Monica Olănescu
Imagini: romaniadevis.ro & efoartebine.ro