Prima reprezentare pe Tâmpa a numelui orașului | Brașov, Orașul Stalin

de |

Prima reprezentare pe Tâmpa a numelui orașului

Prima reprezentare a orașului pe Tâmpa ascunde o perioadă întunecată a Brașovului, o perioadă în care locuitorii nu erau întocmai încântați să-și ridice privirile pe frumoasa Tâmpa. Iar scopul cu care a fost marcată acolo, ascundea cu totul alte semnificații decât cele de astăzi. Astăzi, ne uităm la ea zilnic pentru că face parte din prezența orașului. Oricât de banală ar fi pentru unii, cu atât mai mult crește în ochii altora. Care este povestea acestui simbol al orașului?

Un deceniu de nemulțumire

O perioadă care a rămas puternic imprimată în conștiința orașului, anii 1950-1960 au determinat schimbări majore. Mai exact, odată cu instaurarea noului regim în România, numele Brașovului este schimbat cu cel de Stalin. În fapt, toată Europa se afla sub influența unor schimbări majore. Pentru a marca noile modificările, marile puteri au decis ca 14 orașe din 14 țări să primească numele de Stalin, în onoarea marelui conducător. Astfel că pentru România orașul sacrificat a fost Brașov.

Prima reprezentare pe Tampa (5)

Pentru a mușamaliza faptul că schimbarea era dorința rușilor, a existat o metodă de influențare a cetățenilor. Astfel, ziarele au scris că totu s-a făcut din dorința muncitorior. Mai exact, un document fals circula în presă prin care muncitorii cereau schimbarea denumirii orașului. Aceasta a fost o încercare pentru apropiereea de inimile localnicilor și pentru a înăbuși orice tentativă de revoltă.

Prima reprezentare pe Tampa (5)Prima reprezentare pe Tampa (5)

19 august 1950 această pretinsă cerere a muncitorilor era publică în ziarul Drum Nou. La doar o distanță de doar 3 zile, decretul prin care Brașovul devenea Orașul Stalin era aprobat, urmând ca pe 25 august 1950 Drum Nou să facă public mesajul de bun venit al noii denumiri al Guvernului şi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român.

Denumirea nouă marcată de orașul proaspăt rebotezat

Prima reprezentare pe Tampa (5)

Pentru o mai bună imprimare a noului nume în mintea locuitorilor, apare o inițiativă inedită. Astfel, apare prima reprezentare pe Tâmpa a numelui orașului, doar că un nume diferit de cel de astăzi, atât ca sonoritate, cât și ca reprezentare. Astfel numele de Stalin este marcat din brazi.  Nu a fost greu ca localnicii să își dea seama despre mersul lucrurilor, în ciuda eforturilor autorităților.  Însă, din cauza totalitarismului nimeni nu îndrăznea să facă vreo afirmație. Astfel că această denumire a fost păstrată până în 24 decembrie 1960. Prin urmare, prima reprezentare pe Tâmpa a numelui orașului este înlăturată.

În prezent, inscripție de inspirație hollywoodiană

Prima reprezentare pe Tampa (5)

Pentru a uita de anii grei care au stăpânit Brașovul, anul 2004 aduce o reinterpretare a unei amintiri sumbre. Tâmpa primește o instalație luminoasă, de dimensiuni considerabile cu numele orașului: Brașov. Acum este o prezență plăcută care veghează asupra orașului și reprezintă un punct de atracție important atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Mai mult, deasupra acesteia a fost creat un punct de belvedere. Mai exact, o terasă special amenajată de unde se deschide o panoramă amplă asupra orașului.

Prima reprezentare pe Tampa (5)

Acum putem să privim cu alți ochii instalația de pe Tâmpa: cu părere de rău pentru momentele nefericite prin care au trecut unii brașoveni la vederea zilnică a numelui care nu-i reprezenta pe ei, orașul în care locuiau și principiile lor sociale, dar și cu admirație pentru faptul că a reușit să răzbată prin vremurile negre, aducându-ne nouă motive de bucurie.

Surse informații: www.adevărul.ro, www.site.judbrasov.ro
Surse foto: www.adevărul.ro, dspace.bcucluj.ro/, Levi Nagy, sorin_lupu27, Alina
Autor: Teodora Lipciuc